BREXIT. Poziţia Madridului faţă de Gibraltar. Naveta muncitorilor

Ministrul de externe spaniol, Alfonso Dastis, a asigurat joi că Brexitul nu va afecta trecerea a mii de lucrători transfrontalieri între Gibraltar şi Spania, în pofida revendicării Madridului asupra acestui teritoriu britanic.

'Nimic nu se va schimba' după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat ministrul Alfonso Dastis într-un interviu pentru AFP. 'Dacă este posibil, noi dorim să îmbunătăţim lucrurile, dar (Brexitul) nu va afecta această navetă zilnică. Putem continua să trăim într-un loc şi să muncim în altul', a adăugat el.

'Nu intenţionăm să le facem oamenilor viaţa dificilă, nici să ridicăm bariere şi nici să complicăm mobilitatea', a dat asigurări ministrul spaniol. Mii de spanioli, dar şi rezidenţi de alte naţionalităţi stabiliţi în Spania trec frontiera în fiecare zi pentru a merge la muncă în micul teritoriu britanic, în special în domeniul serviciilor financiare şi al industriei pariurilor on-line. Locuitorii Gibraltarului fac la rândul lor naveta în sens invers.

Secole de istorie comună

Spania revendică şi astăzi acest teritoriu pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice. În 1969, dictatorul Francisco Franco a închis graniţa, bulversând viaţa locuitorilor şi a vecinilor lor spanioli. Frontiera a fost redeschisă abia în 1985, chiar înainte de intrarea Spaniei în Uniunea Europeană. Relaţiile dintre părţi au cunoscut suişuri şi coborâşuri, guvernul spaniol acuzând Gibraltarul că este un paradis fiscal şi că tolerează contrabanda cu ţigări.

După referendumul pe tema Brexitului, Spania a obţinut de la partenerii săi din UE drept de veto pentru aplicarea în Gibraltar a viitorului acord privind relaţiile dintre Londra şi cele 27 de state membre UE. În interviul pentru AFP, ministrul de externe spaniol a reafirmat că nu doreşte ca revendicarea spaniolă asupra Gibraltarului să constituie un blocaj în negocierile cu privire la condiţiile ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Suspendarea aplicării acordului, logică

'Suntem foarte interesaţi să menţinem relaţiile, foarte strânse, pe care le avem cu Regatul Unit şi dorim să îmbunătăţim schimburile şi investiţiile umane', a continuat el.

'Regatul Unit este prima destinaţie a investitorilor noştri', a indicat Alfonso Dastis. 'Dar pare logică pentru noi, a declarat ministrul, suspendarea aplicării acordului (UE-Marea Britanie) în Gibraltar pentru rezolvarea micilor problemele iritante', cum ar fi posibilitatea de a folosi împreună micul aeroport din Gibraltar şi schimbul de date fiscale.

[citeste si]

Aeroportul a fost construit pe o fâşie de teren ce leagă Gibraltar de Spania şi care nu a făcut parte din înţelegerea de predare din 1713, pe o pistă hipică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Gibraltarul devenise o importantă bază navală britanică. Spania aduce periodic în discuţie chestiunea schimburilor de date fiscale, în timp ce Gibraltar pretinde că respectă acordurile internaţionale în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel