Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a intensificat tensiunile cu platforma de social media X și proprietarul său, Elon Musk, interzicând accesul la platformă în Venezuela pentru o perioadă de 10 zile, în contextul scandalului legat de alegerile prezidențiale disputate.
Maduro a anunțat joi că a semnat o rezoluție prezentată de regulatorul Conatel, prin care „se decide suspendarea rețelei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru o perioadă de 10 zile”. El l-a acuzat pe Musk că instigă la ură, război civil și moarte. „X, ieși din Venezuela pentru 10 zile!” a declarat Maduro într-un discurs transmis la televiziunea de stat.
Maduro și Musk au schimbat frecvent replici acide în legătură cu platforma X, proprietarul acesteia comparându-l pe președintele venezuelean cu un măgar, în timp ce Maduro l-a acuzat pe Musk că este o forță motrice în spatele protestelor și a disidenței care au urmat alegerilor.
Cei doi au lansat provocări pentru a se confrunta în comentarii pe X și prin intermediul televiziunii de stat din Venezuela. Blocarea temporară a platformei X reprezintă un nou atac asupra giganților tehnologici, după ce Maduro a îndemnat susținătorii să renunțe la WhatsApp, deținută de Meta, în favoarea aplicațiilor Telegram sau WeChat, susținând că aplicația de mesagerie este folosită pentru a amenința familiile soldaților și polițiștilor.
Autoritatea electorală din Venezuela l-a declarat pe Maduro câștigător al alegerilor prezidențiale din 28 iulie cu aproximativ 51% din voturi, deși nu a prezentat încă rezultatele oficiale ale voturilor. Această declarație a declanșat acuzații larg răspândite de fraudă și proteste care au fost promovate pe rețelele de socializare. Observatorul Venezuelean pentru Conflict Social a raportat că cel puțin 23 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.
În zilele de după vot, proteste din partea venezuelenilor din întreaga țară și din străinătate au izbucnit, cerând ca Maduro să demisioneze și să recunoască victoria candidatului opoziției, Edmundo Gonzalez.
Opoziția, condusă de Maria Corina Machado și Gonzalez, susține că deține copii ale rezultatelor care arată că au câștigat alegerile cu peste 7 milioane de voturi, comparativ cu cele 3,3 milioane de voturi ale lui Maduro. Acest rezultat este similar cu cel prezis de sondajele independente.
Țări precum Statele Unite, Argentina și Chile au refuzat să recunoască victoria declarată de Maduro, cerând în schimb transparență și publicarea rezultatelor oficiale. China și Rusia l-au felicitat pe Maduro pentru victorie.
Forțele de securitate venezuelene au lansat o represiune împotriva celor pe care autoritățile îi consideră infractori violenți, Maduro susținând că au fost efectuate peste 2.000 de arestări. „Vocile alegătorilor venezueleni nu vor fi reduse la tăcere prin represiune, cenzură sau dezinformare. Lumea este cu ochii pe noi,” a declarat Brian A. Nichols, Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri din Emisfera Occidentală al Departamentului de Stat al SUA, într-o postare pe X.
Anterior, miniștrii de externe ai Mexicului, Columbiei și Braziliei au reiterat apelurile către autoritatea electorală a Venezuelei de a publica rezultatele votului într-o declarație comună. Declarația a urmat comentariilor făcute de Machado joi, care l-a îndemnat pe președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, să-l convingă pe Maduro că cea mai bună opțiune este să negocieze cu opoziția țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci