Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a luat măsuri după ce Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, a transmis că admiterea României şi Bulgariei în UE a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.
MAE: E nepotrivită asocierea aderării României la UE cu ideea diminuării credibilităţii extinderii
Asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită, transmite MAE, care precizează că, pentru clarificarea declaraţiilor comisarului, a întreprins demersuri pe lângă Cabinetul oficialului european.
"Din discuţiile avute, a rezultat că intenţia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia că introducerea unor mecanisme suplimentare după aderare - şi nu aderarea efectivă a acestor state la UE - a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabilă citarea scoasă din context a referirilor la MCV, aceasta cu atât mai mult cu cât comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea eliminării mecanismului de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria", susține MAE, conform Mediafax.
MAE apreciază că "ambiguităţile, chiar şi neintenţionate, în declaraţiile publice făcute pe aceasta temă sunt de natură să minimalizeze, în mod nejustificat şi incorect, beneficiile incontestabile ale aderării şi ale procesului de extindere, atât pentru state beneficiare ale acestuia, cât şi pentru Uniune în ansamblul său".
"Fiecare val de lărgire a UE a adus cu sine atât provocări, cât şi avantaje substanţiale, atât pentru Uniune în ansamblul său, cât şi pentru ţările implicate în procesul de extindere. Credibilitatea acestuia se consolidează prin procesele de reformă pe care extinderea le presupune. În acest context, apare total nepotrivită orice posibilă asociere a etapei de aderare a României şi a Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere. Politica de extindere a urmat tendinţa constantă de ajustare specifică tuturor proceselor de aderare de noi state membre", transmite MAE.
Totodată, Ministerul Afacerilo Externe subliniază că, în actualul context european, este "importantă focalizarea discursului public al liderilor europeni pe transmiterea de mesaje corecte, constructive, care să sprijine procesul de consolidare a integrării europene".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News