Românii din Diaspora vor avea la dispoziție pentru alegerile parlamentare din decembrie același număr de secții de votare ca la referendumul din luna iulie, unde au fost distribuite aproximativ un milion de buletine de vot, iar suma alocată acestui eveniment se ridică la 5 milioane de lei, a declarat, miercuri, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.
Acesta a precizat că, în afara granițelor României vor exista ”306 secții de votare în 95 de țări. Acesta este efortul pe care MAE îl face în acest proces electoral, proces electoral care va începe sâmbătă ora 22:00, ora României, cu secția de votare Auckland din Noua Zeelandă și va încheia luni dimineață la ora 7:00 cu mai multe secții de votare din SUA și Canada”, citează NewsIn.
Robert Cazanciuc a mai explicat că ”începând din 2007, numărul secțiilor de votare a crescut în mod constant, în mod cert pe măsură ce și prezența la vot a românilor din străinătate a devenit din ce în ce mai mare”, iar ”din informațiile pe care ei le au sunt trei milioane de cetățeni români în afara granițelor țării”.
”Numărul maxim de cetățeni la vot a fost, în 2009, la crutinul pentru alegerea președintelui - 147.000 de oameni. Am luat ca reper și la referendum și acum, acest număr maxim de cetățeni înregistrat vreodată la un scrutin electoral. În condițiile în care la scrutinul pentru alegerea președintelui, procesul electoral este mult mai ușor pentru cetățeni, în sensul că pot vota oriunde în lume, indiferent dacă ai sau nu ai reședință, cum se întâmplă în cazul alegerilor parlamentare când depinde foarte mult de locul efectiv în care stai. Procesul celor care votează pentru alegerile parlamentare este în mod natural mai mic decât cel care votează pentru alegerile prezidențiale”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește numărul buletinelor de vot, secretarul general al MAE a precizat că ”Au fost distribuite aproximativ un milion de buletine de vot (904.600 buletine de vot distribuite în străinătate din care 452.300 pentru Camera Deputaților și 452.300 pentru Senat, n.red.), de patru ori mai mult, luând în calcul prezența la vot la cel mai înalt nivel, cum spuneam, 2009 - prezidențiale. Până acum, acest calcul folosit de MAE s-a dovedit a fi corect, niciodată nu am ajuns nici măcar la jumătatea numărului buletinelor de vot distribuite la misiunile diplomatice”, a adăugat Cazanciuc.
De asemenea, acesta a mai precizat că au fost distribuite 199.290 autocolante, 1000 ștampile cu inscripția <votat>, 306 ștampile cu numărul de control al secției de votare.
”Ca și la referendum, și în 2009, noi am încercat să distribuim în capitalele mari un număr mai mare de buletine de vot decât media pentru a putea face eventuale corecții în timpul procesului de votare în ceea ce provește distribuția buletinelor de vot. De aceea, misiunile de vor informa periodic despre prezența la vot, astfel încât din timp, dacă avem semnale că undeva nu ar putea fi suficiente buletinele de vot, să putem distribui din Capitală, să suplimentăm numărul buletinelor de vot”, a mai spus acesta.
Potrivit celor declarate de Cazanciuc, ”80 de oameni din centrala MAE sunt implicați în acest proces, 30 în centrală și diferența în străinătate”, explicând că ”din centrala MAE vor fi președinți ai secțiilor de votare, acolo unde misiunile nu au putut asigura diplomați de carieră ca președinți și membri acolo unde secțiile de votare nu pot fi legal constituite”.
Secretarul general al MAE a mai precizat și că pentru organizarea scrutinului din 9 decembrie privind alegerile parlamentare, MAE are alocată suma de cinci milioane de lei, această sumă vizând documentele efective necesare și plata chiriilor pentru spațiile secțiilor de votare, acolo unde nu s-au putut organiza secţii de votare în cadrul misiunilor diplomatice ale României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu