Avertisment MAE: Evitați orice călătorie în Liban. Situația de securitate se deteriorează rapid

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români asupra riscurilor majore de securitate din Republica Libaneză, în contextul recentelor evoluții care indică o posibilă escaladare a conflictului în această țară. Un avertisment de nivel 8 din 9, „Evitați orice călătorie”, este în vigoare pentru întregul teritoriu al Libanului, ceea ce subliniază gravitatea situației și pericolele iminente pentru siguranța cetățenilor.

Conform comunicatului oficial, cetățenii români care se află deja în Liban sunt sfătuiți să părăsească cât mai curând teritoriul acestui stat, folosind cursele aeriene comerciale încă disponibile. „MAE reamintește cetățenilor români existența riscurilor majore de securitate cauzate de impredictibilitatea escaladării conflictului, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare”, se arată în comunicat.

Măsuri urgente pentru cetățenii români din Liban

Ministerul recomandă tuturor românilor aflați încă în Republica Libaneză să își înregistreze prezența la Ambasada României din Beirut, pentru a putea beneficia de asistență consulară în cazul unei situații de urgență. Datele de contact ale misiunii diplomatice sunt publicate pe site-ul ambasadei și sunt disponibile numere de telefon pentru urgențe.

Cetățenii pot apela numărul de urgență al ambasadei la +961 76 775 503 sau pot solicita asistență consulară prin intermediul numărului general al Ambasadei României la Beirut: +961 5 924 849, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate.

Situația din Liban și riscurile suplimentare

Avertismentul vine în contextul intensificării bombardamentelor efectuate de aviația israeliană în sudul și estul Libanului, într-o campanie ce vizează gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah. Conform agenției EFE, atacurile din ultimele zile au provocat moartea a cel puțin 274 de persoane, dintre care 39 de femei și 21 de copii, iar peste o mie de persoane au fost rănite. Aceste evoluții sporesc riscul de instabilitate regională și posibilitatea unor fluxuri migratorii crescute.

Ministrul grec al imigrației și azilului, Nikos Panaiotopoulos, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o posibilă „explozie a fluxurilor migratorii” din Liban în cazul înrăutățirii situației de securitate.

Recomandări pentru cetățeni

MAE își menține poziția fermă și recomandă cetățenilor români să evite cu orice preț călătoriile în Liban în această perioadă și să ia toate măsurile necesare pentru siguranța lor. Escaladarea conflictului și riscurile asociate cu lipsa zborurilor comerciale pot complica rapid evacuările, motiv pentru care părăsirea imediată a teritoriului libanez este esențială.

Acest avertisment se alătură eforturilor altor state europene de a-și proteja cetățenii aflați în zonele de conflict din Orientul Mijlociu, având în vedere pericolele tot mai mari care pândesc în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel