Neagu Djuvara va rămâne pentru diplomaţia română un simbol al elitei româneşti, este mesajul transmis de MAE la decesul acestuia.
Neagu Djuvara va rămâne pentru diplomaţia română un simbol al elitei româneşti, un om care, prin distincţie, prin delicateţea spiritului şi prin respectul pentru valorile autentice româneşti va reprezenta un model pentru generaţiile viitoare, arată MAE într-un comunicat de remis, joi, Agerpes.
MAE îşi exprimă 'profundul regret faţă de trecerea la cele veşnice a unei personalităţi de excepţie a României, istoricul, diplomatul şi omul de cultură Neagu Djuvara' şi reaminteşte cariera diplomatică a acestuia, care a început în 1943.
'Ca membru marcant al exilului românesc, dar şi după revenirea în ţară, Neagu Djuvara a fost un neobosit promotor al valorilor naţionale şi al adevărului istoric. Diplomaţii români îşi vor aminti de Neagu Djuvara drept unul dintre apropiaţii Ministerului Afacerilor Externe, mereu deschis să împărtăşească atât din experienţa de tânăr diplomat, admis în 1943 în Ministerul Afacerilor Străine, cât şi din activitatea academică desfăşurată la instituţii recunoscute pe plan mondial. Iar pentru generaţiile de diplomaţi care şi-au început activitatea în ultimii ani, va rămâne unul dintre păstrătorii de istorie, cu valoare de martor simbolic, dar şi vocea care li s-a adresat pentru a le povesti şi interpreta istoria României, aşa cum a făcut-o şi în volumul 'O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri', adaugă sursa citată.
Francheţea, umorul şi spiritul deschis al lui Djuvara
MAE mai arată că, în întâlnirile şi conferinţele organizate Neagu Djuvara reuşea să captiveze audienţa prin francheţea, umorul şi spiritul deschis cu care vorbea despre istoria trăită, de peste 100 de ani, pe care cei mai mulţi au descoperit-o prin intermediul documentelor de arhivă'.
'Pentru diplomaţia română, Neagu Djuvara va rămâne un simbol al elitei româneşti, un Om care prin distincţie, prin delicateţea spiritului şi prin respectul pentru valorile autentice româneşti va reprezenta un model pentru generaţiile viitoare. Ministerul Afacerilor Externe transmite familiei îndoliate sincere condoleanţe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!', mai adaugă MAE.
Licenţiat în istorie la Sorbona în 1937, cu un doctorat în drept (1940) şi un doctorat de stat sub conducerea celebrului filosof Raymond Aron (1972) la Paris, Neagu Djuvara a fost un martor activ al unor momente de răscruce din istoria României Centenare şi al scenei istorice şi diplomatice europene, fiind trimis curier diplomatic la Stockholm, unde va rămâne până în septembrie 1947, ca secretar de legaţie.
În 1961 a plecat în Africa, unde a muncit 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984). Neagu Djuvara a murit joi, la vârsta de 101 ani.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu