Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, la 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului şi menţionează că a acordat, în perioada 2015-2016, o sumă de peste 1,5 milioane de euro pentru programe dedicate refugiaţilor.
"Această zi este dedicată, în primul rând, curajului, forţei şi perseverenţei de care dau dovadă zecile de milioane de persoane strămutate forţat la nivel global din cauza conflictelor, persecuţiei şi sărăciei. În egală măsură, reprezintă un moment de reflecţie asupra riscurilor la care sunt expuşi refugiaţii în căutarea unei vieţi sigure şi a unui trai decent pentru ei şi familiile lor, dar şi asupra provocărilor cărora actorii umanitari trebuie să le facă faţă pentru a interveni în zonele de conflict şi pentru a identifica soluţii durabile la problemele refugiaţilor",se arată într-un comunicat MAE.
Potrivit ministerului, în calitate de donator emergent, România a răspuns favorabil apelurilor internaţionale şi bilaterale de a sprijini proiecte şi iniţiative destinate ameliorării situaţiei refugiaţilor şi persoanelor strămutate forţat. În perioada 2015-2016, peste 1,5 milioane de euro au fost acordaţi de MAE în sprijinul acestor proiecte.
Ministerul "şi-a afirmat în mod consecvent angajamentele luate în acest sens, contribuind la eforturile care vizează asigurarea nevoilor fundamentale şi esenţiale ale fiecărui refugiat, cum ar fi adăpostul, sănătatea, educaţia, nutriţia şi protecţia împotriva violenţei şi abuzului", se precizează în comunicat.
MAE a sprijinit o serie de iniţiative destinate promovării accesului la educaţie de calitate şi dezvoltare de abilitaţi pentru tinerele şi tinerii cei mai dezavantajaţi, în special persoanele strămutate intern şi care nu au oportunitatea de a merge la şcoală. Prin susţinerea financiară din partea României a unui proiect derulat de UNICEF la Damasc, 30.000 de tinere şi tineri vulnerabili au şanse sporite la o viaţă independentă, 3.000.000 de ghiozdane şi manuale şcolare au fost distribuite copiilor din Siria şi aproximativ 260 de kituri educaţionale au fost distribuite pentru 5.040 de copii din Damasc.
În tot acest efort internaţional, Ministerul "reafirmă, încă odată, sprijinul ferm pentru activitatea Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a agenţiilor şi organizaţiilor umanitare şi aprecierea faţă de profesionalismul şi devotamentul de care dau dovadă lucrătorii umanitari prezenţi în diverse zone de risc la nivel mondial".
Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în data de 20 iunie a fiecărui an, în conformitate cu Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a ONU.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News