România nu recunoaște alegerile organizate de Rusia în Crimeea și Transnistria.
România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse organizate, duminică, în Crimeea, şi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, informează Ministerul Afacerilor Externe, transmite Agerpres.
Sursa citată aminteşte că România nu recunoaşte nici "anexarea ilegală" a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă.
De asemenea, MAE notează "cu regret" că Federaţia Rusă a deschis secţii de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, "în pofida poziţiei clare, contrare, a autorităţilor constituţionale de la Chişinău, fapt ce contravine suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".
Mii de persoane din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au votat în acest sfârşit de săptămână în alegerile parlamentare din Rusia, relatează dpa. Până duminică după-amiază, peste 150.000 de locuitori din Donbas, care dispun de cetăţenia rusă, votaseră în alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), potrivit TASS.
Ucraineni cu cetăţenie rusă din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost transportaţi gratuit cu sute de autocare şi cu trenul în regiunea rusă Rostov pe Don, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a vota.
Există numeroase fotografii şi înregistrări video pe reţelele de socializare cu autobuze pline cu oameni care flutură drapelul rus. În plus, cetăţenii ruşi care locuiesc în teritoriile controlate de rebelii separatişti din Donbas au putut vota online în aproape 400 de "centre informatice".
Portalul internet independent rus meduza.io a relatat că autorităţile ruse au eliberat paşapoarte ruseşti pe ultima sută de metri într-un efort de a creşte participarea la alegerile care au durat trei zile.
Ministerul ucrainean de Externe a evocat anterior "participarea forţată" a cetăţenilor ucraineni la alegerile din Rusia şi, în acelaşi timp, a criticat deschiderea secţiilor de votare în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.
Din 2019, ucrainenii din teritoriile controlate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei au putut obţine cetăţenie rusă printr-o procedură simplificată, criticată la nivel internaţional.
Conform Moscovei, mai mult de jumătate de milion de paşapoarte ruseşti au fost deja eliberate pentru cetăţeni din estul Ucrainei. În Crimeea, aproximativ 1,5 milioane de locuitori sunt consideraţi ca având drept de vot de către autorităţile ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu