Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de interferenţă în procesele politice şi electorale din state democratice.
Conform sursei citate, România a susţinut adoptarea unei declaraţii a Uniunii Europene pe această temă.
"România îşi exprimă îngrijorarea faţă de utilizarea în creştere, la nivel global, a operaţiunilor cibernetice în context electoral, amplificate de interferenţă în spaţiul informaţional, în scopul de a submina procesele democratice şi încrederea în autorităţi în statele care împărtăşesc aceleaşi valori şi aspiraţii. În acest sens, considerăm deosebit de relevantă şi expunerea recentă în Republica Moldova a acţiunilor de interferenţă hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023.
Manifestăm îngrijorare faţă de amploarea şi complexitatea acestor acţiuni, pe care le considerăm inacceptabile. Astfel de activităţi contravin normelor de comportament responsabil în spaţiul cibernetic, agreate de toate statele membre ONU. Subliniem importanţa respectării depline a acestora, în vederea menţinerii stabilităţii şi prevenirii conflictelor", precizează Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul britanic de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Rusiei la Londra şi a sancţionat două persoane pentru ceea ce a spus că reprezintă o încercare susţinută, dar eşuată, de a interveni în politica britanică de către spioni cibernetici ruşi, potrivit Reuters.
"Tentativele Rusiei de a se amesteca în politica britanică sunt absolut inacceptabile şi caută să ameninţe procesele noastre democratice", a declarat şeful diplomaţiei britanice David Cameron, citat într-un comunicat. "În pofida eforturilor lor repetate, ei au eşuat", adaugă el.
MAE britanic a precizat că l-a convocat pe ambasadorul rus "pentru a exprima profunda îngrijorare a Regatului Unit în legătură cu încercările repetate" de a folosi internetul pentru a "interfera în procesele politice şi democratice din Marea Britanie şi dincolo" de graniţele ei.
"Pot să confirm astăzi că FSB se află în spatele unui efort susţinut de a se amesteca în procesele noastre democratice", a afirmat ministrul de stat pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Leo Docherty, într-o declaraţie făcută în faţa parlamentarilor.
"Au vizat persoane de rang înalt şi entităţi cu intenţii clare, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică", a spus el. Au fost vizaţi de asemenea deputaţi din diferite partide, în special prin atacuri de tip 'spear fishing' din cel puţin 2015 şi până în acest an, potrivit aceluiaşi comunicat de presă, citat de AFP.
Diplomaţia britanică menţionează în special piratarea documentelor comerciale între SUA şi Regatul Unit, care s-au scurs în spaţiul public înainte de alegerile britanice din 2019. Citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu