MAE rus: Trupe NATO în România, o mutare confruntațională. Guvernul român sacrifică securitatea regională

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe spune că planurile NATO de a disloca trupe în apropierea graniței cu Rusia, în România, sunt "confruntaționale".

"De fapt, este o transformare sistematică a acestei țări (România - n.r) într-o altă platformă de susținere a SUA și NATO în apropierea graniței rusești. Noi am comentat în repetate rânduri astfel de mișcări din partea statelor membre NATO, notând manierea confruntațională și subliniind neadecvarea atât financiară, cât și militară", a declarat Alexander Lukașevici, conform Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a arătat că guvernul României sacrifică securitatea regiunii când acceptă ca NATO să-și disloce trupe pe teritoriul său.

"Am putea fi tentați să credem că autoritățile române, cu scopul de a-și crește 'profilul' în ochii strategilor de peste ocean, sunt dispuse să sacrifice stabilitatea în regiunea Mării Negre din motive tactice", a mai spus Lukașevici.

Băsescu: Putin nu poate fi oprit. Va ajunge la gurile Dunării

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat ferm săptămâna trecută după ce același Lukașevici a avertizat că România trebuie să fie conștientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său.

"Am luat notă de declaraţia MAE rus şi ceea ce pot să spun este că măsurile pe care NATO le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO, de Externe şi Apărare din decembrie 2014 şi februarie 2015, sunt măsuri luate pentru protecţia aliaţilor din flancul estic în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea, ocuparea ilegală a Crimeei, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei. Este vorba de măsuri de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic, care sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări", a spunea Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel