Tudor Tim Ionescu a vorbit, pentru DC News, despre mafia crescătorilor neautorizați de animale.
Există crescătorii neautorizate, care nu respectă nici legi, nici norme de igienă. Dovadă fac anunțurile publicitare prin care sunt scoase la vânzare animale precum câini și pisici, iar prețul este mereu sub cel cerut de crescătorii autorizați. Dacă din considerente financiare cumpărătorul se bucură pe moment, ulterior se poate ajunge la cea mai tristă situație: animalul să aibă probleme grave de sănătate.
Tudor Tim Ionescu a declarat pentru DC News că vorbim de „o mafie”. „Practic, sunt veritabile ferme în care nu se respectă nicio normă legală, etică sau morală și în primul rând, că de fapt asta este problema, nicio normă de protecție și bunăstare a animalelor. Sunt căței împerecheați de unii cu scopul de a vinde cât mai mult. Nu contează că acea cățea fată de mai multe ori decât ar trebui, este forțată, poate să facă mai multe cuiburi pe an. Evident, o afectează. Așa se ajunge ca, după trei ani, să fie piele și os și aruncată. Nu se ține cont de nimic, important e să iasă pui.”, a spus Tudor Tim Ionescu.
Ce trebuie să conștientizeze fiecare cetățean, atrage atenția Tudor Tim Ionescu, „este că prin fiecare achiziție pe care o face de la un astfel de crescător neautorizat nu face decât să încurajeze și să le arate că *Există cerere, iată, trebuie să fac mult.* E o chestie speculativă și în funcție de cererea pieței. Se aplică și la câini, și la pisici.”
„Am întâlnit și oameni care zic *Domle, nu mă interesează. Dacă e câinele ok și n-am dat mulți bani pe el, asta e.*”, a continuat Tudor Tim Ionescu. „Aceste animale, neavând condițiile genetice pe care un certificat Pedigree le garantează, adică să există o trasabilitate a rasei, o „puritate” a rasei, o conformare a rasei, atunci se pot regăsi cazuri pe care le știm.
„Persoanele cumpărau un pomeranian și, în loc să rămână un câine de talie mică, devenea un câine de talie medie. Un bichon maro care, după ce l-au spălat, s-a transformat într-un bichon alb, care nu mai era... bichon. Până la urmă, un animal îl iubești oricum... Dar apar foarte multe „defecte” generate de încrucișări anormale și repetate.”, a explicat Tudor Tim Ionescu.
Practic, oamenii care cumpără de la un crescător neautorizat riscă ca animalul să nu fie unul sănătos, să nu fie rasa dorită, dar și să nu mai poată contacta persoanele respective în caz de probleme.
Așadar, când vorbim de crescătorii neautorizați, vorbim în primul rând de „interesul animalului care nu este respectat și bunăstarea lui, starea de sănătate”.
În al doilea rând, de interesul cetățeanului, iar apoi „după animal și după cetățean/client, al treilea palier este al instituțiilor, autorități locale și central. Aceste ferme sunt una din sursele de abandon al animalelor pe domeniul public.”
Privind faptul că riști să nu îi mai găsești pe crescătorii neautorizați, „nu poți să te duci la ANPC pentru că e o piață neagră din punct de vedere al fiscalizării. Statul român cu atât mai mult ar avea interes să reglementeze această piață.”
„Sunt componentele care, de altfel, au motivat Hotărârea pe care am promovat-o și aplicat-o în București.”, a mai spus Tudor Tim Ionescu, precizând că „prin Hotărârea de consiliu pe care am promovat-o, a fost votată și este vigoare, se prevede că pet-shop-urile, magazinele pot vinde câini și pisici, dar dacă sunt din adăposturi... Te duci, iei niște pui, ghici ce, adopția e gratuită!”.
Concluzia lui Tudor Tim Ionescu este că „trebuie o acțiune concentrată între poliție, Poliția Română, Direcțiile Sanitar Veterinare care din păcate, n-au reprezentat niciodată un sprijin în lupta mea împotriva acestei mafii și primării, consilii locale pe raza cărora se întâmplă aceste lucruri. Să intre, să confiște animalele și să-i facă pe cei care comit astfel de acte să plătească.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News