Neregulile au fost găsite la mai multe hypermarketuri din București-Ilfov. Într-o singură zi, inspectorii ANPC au confiscat 1,6 tone de pește de import stricat și au aplicat amenzi în valoare de peste 200.000 de lei.
Ne vom continua acțiunile. Mă frapează faptul că aceste supermarketuri, mari lanțuri de magazine, au în locul de depozitare oameni specializați, care ar trebui să scoată din acel loc produsul neconform astfel încât acesta să nu mai ajungă pe rafturile magazinelor. Este inadmisibil. Din punctul meu de vedere, acest pește este adus deja stricat și contaminat. Îi atenționez că vom fi intransigenți. România nu este tomberonul unor agenți economici, pentru care profitul depășește orice limită.'' a declarat Marius Pîrvu, președinte ANPC, la Antena 3.
În data de 22 mai 2019, comisari din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, coordonați de Paul Anghel, Director General al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Horia Constantinescu, Coordonator al Corpului de Control al Președintelui ANPC au efectuat o serie de acțiuni de verificare urmărind recepționarea, depozitarea, procesarea și comercializarea peștelui pe raza Regiunii București-Ilfov.
Astfel, într-o singură zi au fost controlați 11 operatori economici și au fost aplicate 10 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și un avertisment.
Urmare a deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei.
Pricipalele nereguli constatate au fost:
- pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector
- comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care,, la locul de vânzare, nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului
- comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri de congelare
- comercializarea de pește refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistență flască
- comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci)
- comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje)
- comercializarea de pește afumat care prezenta data limită de consum depășită
- informații incomplete la bazinul cu pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut)
- depozitare în vederea comercializării de pește refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi asigură pe cetățeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale și că va supraveghea, la fel ca până acum, piața și se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor, conform unui comunicat transmis de către ANPC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu