Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat la emisiunea Nod în papură de la DC News TV despre multele zile libere din luna decembrie.
„Mie mi se pare că suntem într-o sărbătoare continuă, de pe 30 noiembrie, cu punți, concedii și zile libere. Vineri, în jurul Casei Presei, am numărat vreo 15 mașini, parcarea având 200 de locuri. Și acelea 15 sunt lăsate acolo de astă-vară”, a comentat Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură de la DC News TV.
„Da, sunt pe butuci probabil, de aceea au rămas acolo. Am putea spune că magia sărbătorilor constă în faptul că dispari de la serviciu. Nu se mai fac ore, nu se mai lucrează. Niște studenți mi-au spus direct că, fiind ultima săptămână înainte de vacanță, ce sens mai are să mai facă ore? De parcă au dreptul garantat prin lege să nu mai facă ore, să nu se mai omoare atât.
În cazul vacanțelor, este și o prostie a unor universități, printre care și cea la care predau. Nu se poate să pui școală până cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Mai ales că lumea pleacă pe undeva, sunt din provincie. Nu avea decât să fie mai devreme vacanța și rămâneau doar trei săptămâni de sesiune. Ai totuși o lejeritate în a decide în mediul universitar”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.
„Acest lucru provine de dinainte de 1989, când special erau ținuți studenții pentru a nu participa la Crăciun. În 1989, i-a trimis repede acasă când au început tulburările”, a mai remarcat Vâlcu.
„Totuși, înainte vorbeam de predictibilitate. Știai care sunt vacanțele și perioadele, nu mai zic și că toți aveau aceeași vacanță. Acum nu mai funcționează. Oricum nici părinții lor nu mai lucrează, asta e marea problemă. Într-o economie cum era în trecut, bazată în mare măsură pe industrie, acolo nu mergea să luăm libere. Forja se strică, trebuie să lucreze lumea. Aveam reportaje cu oamenii muncii care lucrau în noaptea de Revelion. Evident, exista o industrie care nu trebuia să se oprească. Acum este altă situație”, a mai spus Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci