Președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, nu este de acord ca magistrații să fie audiați de o altă putere a statului, așa cum prevede un amendament propus comisiei de revizuire a Consituției, pentru că astfel s-ar încălca independența procurorilor și judecătorilor.
[caption id="attachment_327825" align="alignleft" width="310"] Foto: captură Digi24[/caption]”Nu este normal ca statul să se îndrepte cu acțiune în regres în toate situațiile, fără a discerne, fără a stabili așa cum este prevăzut la ora actuală, care atunci când este grava neglijență, sau reaua credință a magistratului Această acțiune în regres daca va exercita necondiționat de aspectele pe care le-am menționat anterior va crea o presiune și de a inhiba magistrații în caracterul independent al deciziilor pe care ei le iau. Suntem în situația în care mai binele să fie dușmanul binelui, deci reglementarea actuală astfel cum este în Constituție și în Legea organică este în regulă. De ce am schimba ceva care funcționează?”, susține șefa Consiliului, transmite Digi24.
”Este suficient să ofere toate garanțiile care stabilizează și independența judecătorului și a procurorului în desfășurarea atribuțiilor și, în același timp, dreptul cetățenilor”, a continuat ea.
Hăineală a primit ieri documentele de la comisia parlamentară, dar subliniază că i se pare anormal ca un cetățean al României să fie audiat de Parlament.
”Punctul de vedere nu poate fi decât în spiritul deciziei Curții Constituționale, această situație a fost întâmpinată în 2007-2008, avem o decizie a CCR în această materie, punctul nostru de vedere este că nu pot fi chemați magistrații să dea socoteală în fața altei puteri a statului pentru deciziile pe care le adoptă, de aceea avem judecători și procurori independenți”, a mai spus procurorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu