Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina

abbas_wideweb__430x268
abbas_wideweb__430x268

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a predat vineri cererea de aderare la ONU a unui stat Palestina secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon, au anunţat Naţiunile Unite şi purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Roudeina.

Abbas a prezentat această cerere într-un plic ce poartă simbolul Palestinei, vulturul, cu puţin timp înaintea discursului său în faţa Adunării Generale a ONU.  Dei doi oficiali au pozat în faţa fotografilor, cu documentul în mână.

Ban va transmite cererea "spre mijlocul după-amiezii" misiunii Libanului, ţară care asigură în această lună preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate, au anunţat vineri surse din cadrul ONU.

"Administraţia americană a făcut tot posibilul pentru ca proiectul nostru să eşueze. Dar vom merge înainte, în pofida obstacolelor şi presiunilor, deoarece vrem să ne obţinem drepturile, suntem singurul popor din lume încă sub ocupaţie", a afirmat joi seara Abbas, în cadrul unei reuniuni cu delegaţia americanilor de origine palestiniană.

Preşedintele american Barack Obama a respins, miercuri, de la tribuna ONU drept o "scurtătură" iluzorie cererea palestianină faţă de care Statele Unite intenţionează să îşi exprime dreptul de veto în Consiliul de Securitate, dacă va fi necesar.

După discurs, "preşedintele Abbas se va întoarce (la Ramallah) pentru a analiza opţiunile palestinienilor, în cadrul unei reuniuni cu conducerea palestiniană, în special iniţiativa prezentată de preşedintele Nicolas Sarkozy", a declarat joi negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Preşedintele francez a cerut miercuri Adunării Generale să acorde Palestinei "statutul intermediar de stat observator", identic cu cel al Vaticanului, în paralel cu negocierile israeliano-palestiniene pentru încheierea unui acord de pace "definitiv" într-un an.

Palestinienii intenţionează să obţină "mai mult de nouă voturi" din totalul de 15 necesare în Consiliul de Securitate pentru validarea unei cereri de aderare, a afirmat joi pentru AFP consilierul diplomatic al lui Abbas, Majdi al-Khaldi, ceea ce ar obliga Statele Unite să recurgă la veto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel