MAI a cheltuit sute de milioane de lei pentru serviciile acordate refugiaților ucraineni

MAI a cheltuit sute de milioane de lei pentru serviciile acordate refugiaților ucraineni / Foto: Pixabay, de Septimiu
MAI a cheltuit sute de milioane de lei pentru serviciile acordate refugiaților ucraineni / Foto: Pixabay, de Septimiu

Află în articol cât a cheltuit MAI pentru serviciile acordate refugiaților ucraineni.

De la începutul războiului din Ucraina, statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit 312 milioane de lei pentru serviciile acordate refugiaţilor, a declarat ministrul Lucian Bode miercuri, la Suceava. Potrivit acestuia, cea mai mare parte din suma utilizată de MAI pentru gestionarea situaţiei de la frontieră provine din Fondul de rezervă bugetară, relatează Agerpres.

"Aş vrea să îmi permiteţi să vă dau câteva cifre, ca să vedeţi dimensiunea efortului pe care statul român îl realizează. Aşadar, în perioada 24 februarie, de la debutul conflictului absurd din Ucraina, până astăzi, structurile MAI au efectuat cheltuieli de 312 milioane de lei. Sumele primite în bugetul MAI din Fondul de rezervă bugetară au fost de 270 de milioane de lei, iar în intervalul aprilie-august au fost utilizate fonduri de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în valoare de 164 milioane de lei", a afirmat Lucian Bode, ministrul de Interne. 

Cât a decontat Uniunea Europeană



Ministrul a subliniat că, în urma decontării de către Uniunea Europeană, a unei sume de 39,1 milioane de lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor pentru cazarea şi masa refugiaţilor, există banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor pe care le fac atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice pentru refugiaţii din Ucraina.

Ministrul de Interne l-a însoţit pe premierul Nicolae Ciucă în deplasarea sa din judeţul Suceava, unde a vizitat Centrul Medical de Radioterapie din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din municipiul reşedinţă de judeţ, a asistat la semnarea unor contracte cu finanţare guvernamentală şi a avut o întrevedere cu liderii liberali din judeţele Moldovei.

Cum văd românii războiul. Sociolog Dan Jurcan, IRES: 1 din 3 români crede că invazia Rusiei în Ucraina este justificată

Războiul din Ucraina a devenit una dintre principalele teme de interes pentru români și a modificat total ierarhia îngrijorărilor lor.

Dacă anul trecut, principalele îngrijorări erau legate de bunăstare sau de starea de sănătate, odată cu izbucnirea războiului de la graniţele ţări îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii.  Aşadar, 19% dintre cei chestionaţi au spus că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt faţă de conflictul armat din Ucraina, 17% simt compasiune sau empatie, 11% tristeţe, iar pentru 9% îngrijorarea este principalul sentiment. În acelaşi timp, 8 din 10 români urmăresc tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar canalul principal de informare este televiziunea, fie că vorbim de programe urmărite la televizor, fie că sunt programe transmise online de către posturile tv. Pentru 27%, rețelele sociale sunt principalul mijloc de informare pe acest subiect, iar discuţiile din familie sau cele cu prietenii sunt principala sursă pentru 17% dintre cei intervievaţi. 

Sociologul Dan Jurcan a avut o intervenţie la Digi24 unde a oferit lămuriri pe fondul ultimului sondaj IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), cu privire la conflictul armat Rusia-Ucraina în percepţia românilor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel