Mai ai acasă bancnota de 2000 de lei cu eclipsa din '99? Te poate îmbogăţi

Bancnota de 2000 lei lansată în 1999 / Foto: Banca Naţională a României (BNR)
Bancnota de 2000 lei lansată în 1999 / Foto: Banca Naţională a României (BNR)

Dacă mai aveţi prin casă bancnote cu eclipsa de soare din 1999, în valoare de 2000 de lei, trebuie să ştiţi că acestea pot valora o mică avere. Sunt primele bancnote emise în România care au fost confecţionate din polimeri. Textura şi compoziţia a fost o premieră în Europa.

Bancnota de 2000 de lei care ilustrează eclipsa de soare din 1999 poate aduce bani frumoşi posesorilor. Pe internet e plin de oferte de astfel de bancnote. Preţul cerut de vânzători, în această perioadă, se învârte în jurul a sumei de 1000 sau chiar 2000 de lei. Bancnotele cu eclipsa din anul 1999 au fost emise de Banca Naţională a României pentru scurt timp, astfel că acum sunt la mare căutare de numismaţi şi colecţionari de rarităţi. 

Prima bancnotă de plastic din Europa

Banca Naţională a României a marcat evenimentul astronomic reprezentat de eclipsa totală de soare din 11 august 1999 precum şi intrarea într-un nou mileniu prin emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică. O serie specială a acesteia (001A), limitată la un milion de exemplare, a fost pusă în circulaţie pentru o perioadă scurtă de timp. Nu se uda, nu se uza, nu se mototolea şi avea un miros specific care aducea a... industrial.

Exemplarele din seria 001A sunt cele mai valoroase

Nu orice bancnotă cu eclipsa din 1999 este bună de cumpărat, în opinia experţilor. Colecţionarii de astfel de bancnote sunt interesaţi să cumpere în special exemplarele care au seria 001A. Potrivit site-urilor unde se comercializează acest gen de bancnote, valoarea acestora era mult mai mare în urmă cu patru-cinci ani. Spre exemplu, în 2017, pe o bancnotă în valoare de 2000 de lei şi cu eclipsa din 1999, cu seria cerută de colecţionari, se putea încasa până la 40.000 de lei.

Primii bani româneşti de hârtie au fost emişi în 1877 de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea cheltuielilor generate de Războiul de Independenţă. Începând din 2005, toate bancnotele sunt realizate pe suport polimer. Această tehnologi, utilizată de BNR în premieră europeană, are grad sporit de siguranţă, rezistenţă la circulaţie, costuri mai mici şi procesare automatizată. De asemenea, sunt mai curate decât cele realizate pe hârtie, nu absorb umezeala, uleiurile, bacteriile şi, fiind reciclabile, respectă mediul înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel