Guvernul a supus aprobării, în şedinţa de miercuri, un memorandum pentru iniţierea negocierilor în vederea înfiinţării în România a unei Unităţi de Investigaţii Criminale Transfrontaliere (TCIU).
Unitatea - ce va lua fiinţă după crearea cadrului juridic necesar - va constitui un hub în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracţional care se manifestă în zonă.
'În cadrul şedinţei Guvernului României din 24 mai 2023 a fost supus aprobării Memorandumul dintre Guvernului României, prin Ministerul Afacerilor Interne şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Departamentul de Securitate Internă, Serviciul pentru Imigrări şi Vamă, Agenţia de Investigaţii de Securitate Internă, pentru iniţierea negocierilor în vederea înfiinţării în România a unei Unităţi de Investigaţii Criminale Transfrontaliere (TCIU)', informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, AGERPRES.
Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizaţiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acţionează în vederea arestării şi incriminării infractorilor şi prin facilitarea schimbului de informaţii şi derularea investigaţiilor bilaterale pentru infracţiuni care au legătură cu România, cu SUA şi şi cu alte state din regiunea sud-est europeană.
'Activitatea care se va derula în Centru va contribui foarte mult la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraudelor financiare, criminalităţii economice, precum şi la intensificarea schimbului de date cu autorităţile americane privind migraţia ilegală. Sunt convins că acest Centru va contribui la soluţionarea unui număr mult mai mare de cazuri de criminalitate transfrontalieră şi va fi un adevărat HUB pentru cooperarea cu statele vecine', a declarat ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, potrivit comunicatului, scrie Agerpres.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi, la Vaslui că autorităţile iau toate măsurile pentru reducerea deficitului de personal din cadrul Ministerului de Interne, care este unul foarte mare şi a ajuns la aproximativ 30.000 de oameni.
Oficialul a menţionat că se constată o scădere drastică a numărului candidaţilor la şcolile care pregătesc cadre pentru structurile Ministerului de Interne, situaţie ce poate avea la bază faptul că nu au mai fost modificate de mult timp criteriile de concurs.
'Anul trecut, au intrat în structurile MAI peste 12.000 de oameni, ceea ce nu este puţin lucru, vorbim de şcolile postliceale, recrutare din sursă externă, respectiv Academia de Poliţie. Acum, sâmbătă, vom avea examenul pentru şcolile de agenţi. A fost o concurenţă de 1,4 pe un loc.
Într-adevăr, vremurile când aveam 4, 5, 6 pe un loc nu mai sunt acum. Posibil şi pentru faptul că noi nu am mai modificat criteriile de concurs. Probele sportive, examenul medical, examenul psihologic au rămas aceleaşi, deci cerinţele sunt aceleaşi, iar disponibilitatea este mai mică şi prin faptul că am organizat mai multe concursuri.
O preocupare a noastră este să facem tot ce ţine de noi ca să reducem acest deficit care este unul foarte mare. Suntem la aproape 30.000 de oameni, de efective lipsă în cadrul MAI', a subliniat Lucian Bode. ... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu