Jignirea decrețeilor, a generațiilor născute înainte de 1989, de către președinta organizației de tineret PNL nu este neapărat o gafă. Scandalul ar putea fi parte a unui scenariu pentru relansarea partidului și câștigarea prezidențialelor.
Principala amenințare pentru Dreapta românească o reprezintă absenteismul. O campanie conflictuală, care polarizează societatea, generând emoții puternice, crește prezențla urne. PSD are un electorat mai disciplinat, care venea oricum, deci iuțirea campaniei aduce voturi în zona de Dreapta, care este construită pe un mesaj anti-PSD.
Cum singur recunoștea, Ponta a pierdut fiindcă s-a agitat, în loc să se uite la tv și să mănânce pop-corn. Invers, o campanie electorală ștearsă, fără nerv, generează o prezență redusă la urne și deci un scor relativ mai bun pentru PSD, cum s-a văzut la alegerile din 2016.
Greșeală de gargaragioaică politică
Deci, generarea unor scandaluri, chiar dacă la prima vedere îți șifonează imaginea, poate atrage un război mediatic care să aducă lumea la urne și în final să-ți aducă voturi. Atunci, de ce cred că gestul Marei Mareș este greșeala unei gargaragioace politice, nu scenariul unui ”doctor de imagine” menit să scoată PNL din comă?
În primul rând mă uit la modelul acestui lider de organizație: Ludovic Orban, cel care a adus-o în fruntea OTPNL. Țipă și sare! În piață, pe Facebook sau la televiziuni de casă. Când sunt întrebări incomode, fuge de la microfon. Dacă Mara Mareș ascunde competențe sau realizări excepționale, le ascunde bine. Din ceea ce se poate vedea în spațiul public, nu a făcut mai nimic. Liceul și facultatea plătite de părinți în Anglia n-au fost exploatate de vreo firmă românească generatoare de locuri de muncă și dezvoltare. În schimb, fata bogatului consilier PNL Mareș a aterizat din UK direct în Parlament, iar mai apoi la șefia OTPNL. De aceea îmi vine greu să cred că actuala conducere PNL poate elabora strategii mai complicate decât postarea unor fraze sforăitoare pe Facebook.
Cui folosește scandalul Mareș
Și chiar dacă scandalul ar fi parte dintr-un plan de dinamizare a electoratului, tot rămâne e o prostie. Dacă astfel de manevre mergeau în vremea Alianței DA, politica a ieșit de mult din cretacic. Pe partea dreaptă, ”decrețeii” se duc, cel mai probabil, la ALDE, în vreme ce tinerii mobilizați de Mara Mareş la urne votează cu USR, sau cu poza de profil a lui Cioloș. Dinozauri ca PNL se mișcă mai greu, așteptându-și meteoritul.
Așa că rămâne cum am vorbit: mai bine decrețică, decât...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News