Mai candidează Victor Ponta?

La numai doua zile de la desfasurarea, la Craiova, a lucrarilor asa-zisului Consiliu National al PSD, eu unul am serioase indoieli. 

Conform statutului acestui partid, Victor Ponta a pornit cu stangul. Incalcand statutul. In mod grosolan. Si ma intreb daca nu a facut-o deliberat. Cum ar fi posibil ca si el si colaboratorii sai apropiati sa ignore faptul ca desemnarea candidatului prezidential presupune parcurgerea unor etape deosebit de complexe? Pe care Ponta nu le-a parcurs. Nu exclud deloc posibilitatea ca incalcarea statutului, prin care era obligatorie parcurgearea unei competitii interne in baza unui regulament, sa fie intentionata. Tocmai pentru ca, in ultimul moment, Victor Ponta sa evite sa mai candideze.

In articolul 132, litera d), la capitolul atributiile Congresului, statutul PSD precizeaza ca un candidat prezidential poate fi validat de catre forul suprem dupa ce a castigat intr-un "scrutin electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la functia de presedinte al Romaniei, desfasurat in baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru functia de presedinte al Romaniei, elaborat de Biroul Politic National si aprobat de Comitetul Executiv National". Domnul Victor Ponta nu a parcurs niciuna dintre aceste etape. Mai mult, in prezent, candidatul oficial sustinut de PSD in alegerile prezidentiale, conform hotararii Congresului acestui partid, este Crin Antonescu. Pe de alta parte, conferinta nationala PSD, din care fac parte circa 1.600 de membri, nu poate fi niciodata largita, asa cum s-a intamplat la Craiova, unde au participat intre 5.000 si 6.000 de PSD-isti, si nici nu are vreo atribuite privind desemnarea candidatului prezidential. Care, in orice caz, in niciun partid, niciunde in lume, nu ar putea fi votat prin aplauze.

In mod normal, daca ar fi respectat statutul PSD, ar urma sa aiba loc un Congres al partidului care sa renunte la a sustine candidatura domnului Crin Antonescu. Apoi, Biroul Politic National trebuie sa elaboreze un regulament de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea candidatului PSD la presedintie. Urmeaza sa se intruneasca Comitetul Executiv National pentru a aproba acest regulament. In baza respectivului regulament, trebuie declansata o competitie electorala interna, la capatul careia domnul Victor Ponta sa iasa castigator. Aceasta competitie se desfasoara practic la nivelul tuturor organizatiilor. Ceea ce presupune ca domnul Victor Ponta, in conditiile in care este si premier, trebuie sa-si rupa din timp si, pe banii sai sau ai partidului, in niciun caz ai Guvernului, sa faca numeroase deplasari in tara, pentru a se confrunta, la fel cum a facut si Klaus Iohannis la PNL, cu contracandidatul sau contracandidatii sai. In fine, are loc un scrutin. La capatul caruia Victor Ponta ar iesi castigator. Dupa validare acestuia, urmeaza sa se intruneasca un nou congres al partidului la care, prin vot, sa fie decisa candidatura sa.

Traseul de mai sus este cu precizie trasat de statutul PSD si nu poate exista nicio abatere, intrucat, intr-o asemenea situatie, orice persoana interesata din PSD, de la alt partid sau din randul societatii civile poate contesta, cu succes deplin, in justitie, candidatura domnului Ponta. Se pun trei intrebari cheie. Mai este timp suficient pentru parcurgerea acestor proceduri? A doua intrebare este daca este posibil ca Victor Ponta si toti ceilalti colaboratori ai sai sa fi ignorat cu desavarsire prevederile propriului statut. Iar a treia intrebare este daca nu cumva eludarea statutului este un subterfugiu pentru ca Victor Ponta sa nu mai candideze.

Daca PSD, cu aparatul sau de partid extrem de eficient, apasa pe pedala de acceleratie, este posibil sa fie parcurs totusi intregul tarseu – daca nu vor exista contesatii interne –, astfel incat Victor Ponta sa poata fi desemnat, in ultimul moment, drept candidat prezidential PSD. Altfel, mai exista varianta ca el sa candideze independent si la limita pe lista PC sau UNPR, cu conditia ca statutul respectivelor partide sa prevada proceduri mai simple.

La a doua intrebare raspunsul este simplu de dat. E cu neputinta ca niciunul dintre liderii PSD sa nu fi cunoscut prevederile propriului statut. De unde concluzia alarmanta ca acest partid, care a clamat ani de zile " dreptatea pana la capat", iar acum, "imprumutand" lozinca fratilor nostri de peste Prut, clameaza "schimbarea pana la capat", a decis sa-si incalce, in mod grosolan, propriul statut. Tara este, asadar, condusa la nivel guvernamental si ar urma sa fie condusa si la nivel prezidential de o persoana care, de vreme ce nu isi respecta propriul regulament, e greu de presupus ca va dovedi vreun respect fata de legile existente.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel