MAI cumpără 12 elicoptere pentru operaţiuni terestre şi maritime

Foto: Matheus Bertelli - Pexels
Foto: Matheus Bertelli - Pexels

Marţi, 9 noiembrie a.c., la sediul MAI, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost semnat acordul-cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale de către compania PZL Mielec, ce vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Ca urmare a acestui acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, se asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviaţie având calitatea de partener.

Elicopterele vor fi configurate pentru operaţiuni terestre şi pentru operaţiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acţiuni complexe de identificare şi recunoaştere în teren, acţiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal şi materiale, de asistenţă medicală pentru victime multiple şi evacuare.

De asemenea, având în vedere dotarea de ultimă generaţie a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv va parcurge un stagiu de pregătire pentru a se familiariza cu tehnica specifică.

Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat "Cred că am învăţat în acest an un şir întreg de lecţii de responsabilitate şi solidaritate, din păcate multe dureroase pentru întreaga societate. De aceea, voi pleda pentru dezvoltarea instituţională a structurilor MAI şi voi susţine iniţiativele destinate achiziţionării de tehnică şi echipamente menite să ofere siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor care se află în situaţii limită, dar şi pentru angajaţii noştri aflaţi în misiuni cu un grad ridicat de dificultate. Niciun efort nu este prea mare atunci când vorbim despre protejarea vieţii şi siguranţa comunităţilor!".

De asemenea, ministrul Lucian Bode a subliniat că demersurile pentru modernizare nu se vor încheia aici, structurile de situaţii de urgenţă urmând să beneficieze şi de alte dotări prin intermediul programelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

La activitate au participat domnul Janusz Zakrecki, preşedinte şi director general al PZL Mielec, domnul Jason Lambert, vicepreşedinte Sikorsky SUA, doamna Natalia Pietrowska, reprezentant al Ambasadei Republicii Polone în România, domnul David Muniz, însărcinat cu afaceri ad-interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, domnul Vasile Cristian Roman, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, doamna Ştefania Gabriella Ferencz, secretar general în MAI, general-maior Dan Paul Iamandi, inspector general IGSU, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, inspector general IGAv, informează MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel