Mai e foarte puțin timp până la summitul de la Vilnius. Ce măsuri va lua NATO

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Generalul Alexandru Grumaz a vorbit, în cadrul emisiunii "Agenda globală" de la Radio România Actualități, despre summitul de la Vilnius și despre ce va face NATO în următoarea perioadă.

În contextul în care există o discrepanță între ideile statelor membre NATO în ceea ce privește deciziile ce urmează a fi luate în domeniul industriei apărării, generalul a fost întrebat cum va reuși industria europeană să facă față provocărilor, deoarece se apropie summitul de la Vilnius, iar țările europene în acest moment se bazează pe armamentul american și nu au reușit să ajungă la un numitor comun. 

„E foarte greu de răspuns la această întrebare, mai ales având în vedere ce s-a discutat la întâlnirea miniştrilor apărării de la NATO şi la Le Bourget. (...) Pe măsură ce războiul şi agresiunea Rusiei continuă în Ucraina, sprijinul NATO devine esenţial pentru Ucraina. Şi la reuniunea recentă s-a discutat, de fapt, despre una din iniţiativele Ţărilor de Jos şi Danemarca, care au propus să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Ştim foarte bine că ceea ce lipseşte contraofensivei ucrainene este această superioritate aeriană de care nu are posibilitatea să se bucure.

În al doilea rând, Regatul Unit şi Statele Unite pregătesc livrarea de sute de rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiuni. Aliaţii au promis de asemenea un sprijin sporit prin pachetul cuprinzător al NATO de 500 de milioane de euro. NATO lucrează la un pachet multianual, cu finanţarea substanţială pentru a ajuta la reconstrucţia sectorului ucrainean de securitate şi apărare.

De asemenea, NATO lucrează la stabilirea unui nou mod de lucru cu ucrainenii şi asta e al doilea lucru foarte important care s-a întâmplat, şi anume de la un comitet NATO-Ucraina se trece la un consiliu NATO-Ucraina, unde Ucraina va fi egală cu aliaţii NATO, cu toate că ea nu intră în Alianţă, nu va fi primită curând în Alianţă şi totuşi va fi consultată în acest consiliu asupra problemelor de securitate de interes comun.

La summitul de la Vilnius, NATO va lua măsuri în principal pentru consolidarea propriei apărări şi descurajarea Rusiei. NATO va face un pas în viitor la summitul său din iulie, unde liderii urmează să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia pentru prima dată de la finalul Războiului Rece modul în care Alianţa va răspunde unui atac rusesc.

Drept urmare, NATO va avea peste 300.000 de militari în stare de pregătire ridicată, susţinuţi de capabilităţi maritime şi aeriene. Miniştrii au revizuit, de asemenea, planul de acţiune pentru producţia de apărare, cum bine aţi spus.

Aici este o mare problemă. Uniunea Europeană are în serviciul său de şase ori mai multe sisteme de arme decât Statele Unite, cuprinzând 17 tipuri diferite de tancuri de luptă, inclusiv Leclerc, Leopard şi PT-91 Polonia.

În schimb, SUA se bazează pe un singur tanc, M1 Abrams. Acest tipar se repetă... bun, bineînţeles, Abrams, şi modernizat celălalt, dar este acelaşi tip de tanc. Acest tipar se repetă de-a lungul întregii liste de echipamente, cu armatele europene, care folosesc 20 de tipuri diferite de vehicule de luptă de infanterie, 27 de obuziere diferite, 18 tipuri de fregată. Din această cauză, Germania a fost obligată să pregătească facilităţi de reparare a sistemelor de arme pe care le-a trimis în Ucraina.

De asemenea, un lucru important pe care nu l-am auzit subliniat, aş vrea să subliniez şi n-aş vrea să creadă lumea că încerc să... cum să spun, să aduc aşa, o chestiune mai complicată şi mai delicată, a fost o întâlnire a grupului de planificare nucleară a NATO pentru a discuta aspectele nucleare ale mediului de securitate actual şi adaptarea în cursa descurajării nucleare. Ştim foarte bine că Rusia a dus rachete tactice nucleare în Belarus, a suspendat tratatul START, şi-a anunţat intenţia de a desfăşura aceste arme în... şi le-a desfăşurat în Belarus, deci există această provocare, această îngrijorare pentru NATO care încearcă şi continuă să se adapteze, să adapteze descurajarea nucleară la mediul de securitate în schimbare.", a spus generalul Alexandru Grumaz la emisiunea „Agenda globală", potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel