Mai mult de jumătate dintre locuitorii Finlandei sunt în favoarea opririi eliberării de vize turistice rușilor pe fondul războiului din Ucraina. Acest lucru este raportat de corporația finlandeză de radiodifuziune Yle , care a efectuat sondajul, potrivit Moscow Times.
58% dintre respondenți au fost în favoarea interdicției, 24% au fost împotrivă. Alți 18% au fost neutri.
Cel mai adesea, introducerea restricțiilor a fost susținută de locuitorii din nordul și estul Finlandei, bărbați bogați cu vârstele cuprinse între 50-64 de ani, precum și adepții ideilor Partidului Popular Suedez.
Oponenții inițiativei au fost în principal tineri cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, femei, susținători ai Partidului de Coaliție Conservator, precum și susținători ai naționaliștilor „Finlandezi Adevărați”.
Șeful departamentului consular al Ministerului finlandez de Externe, Jussi Tanner, a declarat mai devreme că există mai multe opțiuni pentru restricționarea turismului din Rusia. Însuși ministerul susține calea de a urma legile Uniunii Europene și regulile spațiului Schengen, care interzic încetarea completă a vizelor.
Alte opțiuni includ:
- limitarea numărului de cereri de viză acceptate;
- permisiunea de a intra în țară doar pentru un motiv întemeiat (vizita la rude, tratament, înmormantare);
- închiderea frontierei pentru traficul de pasageri;
- anularea vizelor eliberate anterior pentru ruși.
La sfârșitul lunii iulie, toate partidele din Finlanda au votat pentru interzicerea vizelor pentru ruși. Pe 4 august, președintele Sauli Niinistö va discuta acest subiect cu guvernul.
În Finlanda există o dezbatere cu privire la posibilitatea limitării eliberării vizelor turistice sau de scurtă durată pentru cetățenii ruși din motive de securitate națională.
În ultimele ore, autoritățile vamale au surprins, de fapt, mai multe persoane la granița cu Rusia în timp ce transportau drone și alte bunuri supuse sancțiunilor UE.
Acestea sunt instrumente care ar putea crește ”capacitățile industriale și militare ale Moscovei”, au dezvăluit autoritățile. Momentan nu este clar de unde provin bunurile sechestrate, potrivit Europa Today.
”În prezent, aproximativ douăzeci de dosare referitoare la traficul de pasageri sunt în faza de examinare prealabilă”, se arată într-o notă a autorității vamale. Verificările au constatat, de asemenea, diverse produse de lux supuse sancțiunilor UE și bunuri cu diferite scopuri militare ”cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim”.
Granița dintre Finlanda și Rusia are o lungime de aproximativ 1.340 de kilometri și se întinde pe o zonă rurală slab locuită. Cererea recentă a Helsinki de aderare la NATO și iritația Moscovei față de această alegere au dat naștere dezbaterii privind necesitatea aplicării unor noi măsuri de control la frontieră, de la care sosesc și mulți turiști, sau presupuși ca atare, cu cifre în creștere puternică după eliminarea restricții anti-Covid.
În ultimele zile, opoziția finlandeză a propus suspendarea noilor vize turistice pentru ruși. O mișcare care ar putea ridica tensiuni cu Moscova, întrucât purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ”ar reacționa foarte rău” dacă guvernul finlandez ar opri eliberarea de vize cetățenilor ruși.
Finlanda se pregătește să adere la NATO: o apartenență istorică care a provocat deja tensiuni puternice cu Moscova. Între timp însă, datorită finlandezilor, rușii își pot continua să-și ia vacanțele în Europa.
Potrivit Europa Today, țara scandinavă a rămas singura țară de graniță a UE care eliberează vize de turist celor care vin din Rusia. În prezent, ar fi peste 100 de mii. O ”generozitate” care stârnește controverse, la Helsinki, dar nu numai.
”Situația este insuportabilă - atacă Jukka Kopra, un parlamentar al Partidului Coaliția Națională - ucrainenii sunt uciși, inclusiv civili, femei și copii și, în același timp, Rușii își petrec vacanțele în UE”.
Aki Lindén, liderul social-democraților și membru al guvernului Sanna Marin, este și el de acord cu această propunere: ”Personal, cred că restricțiile trebuie înăsprite”.
Numărul de turiști ruși care trec granița a crescut constant, trecând de la 125 de mii în iunie la peste185 mii în iulie. Majoritatea sunt în posesia unei vize de turist de ani de zile, alții au aplicat recent pentru aceasta (cel puțin 10.000 în iulie).
Faptul că, cu spațiul aerian al UE închis zborurilor din Rusia, Finlanda a devenit și platforma de pe care să ajungă în alte țări UE, evitând singurele două rute alternative, și anume cele care trec prin Turcia și Serbia, care sunt mult mai scumpe.
Companiile de autobuze din Sankt Petersburg fac afaceri mari, deoarece trenul care face legătura între orașul rus și Helsinki a fost și el oprit din cauza sancțiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News