Mai mult de o treime din anunțurile de pe Facebook Marketplace ar putea fi escrocherii, iar clienții britanici ar fi pierdut aproape 60 de milioane de lire sterline pe platformă în 2023, potrivit investigației.
Publicitate
Facebook Marketplace permite oamenilor să cumpere și să vândă articole noi și folosite, cum ar fi mașini, ceasuri, console de jocuri, frigidere, pantofi și genți.
Lanțul bancar de retail TSB, a cărui echipă de combatere a fraudelor a contactat 100 de vânzători de pe piața online, a calculat că britanicii pierd puțin peste 160.000 de lire sterline pe zi după ce fac achiziții pe site.
În fiecare caz, echipa a discutat cu vânzătorul pentru a stabili dacă articolele erau cu adevărat de vânzare sau dacă erau înșelătorii.
Echipa a constatat că 34% dintre anunțuri erau frauduloase, vânzătorii folosind tactici cunoscute ca fiind utilizate în mod obișnuit de către escroci.
Printre acestea se numărau direcționarea experților în fraude, pe care îi credeau cumpărători, către site-uri web false.
De asemenea, aceștia refuzau să permită vizionarea unui articol în persoană și solicitau plata unor taxe în avans.
TSB a descoperit, de asemenea, articole anunțate ca fiind "noi" la un preț cu sute de lire mai mic decât prețul real de vânzare.
De exemplu, un iPhone 13 era listat la doar 84 de lire sterline, în timp ce site-ul Apple vinde acest model cu 599 de lire sterline.
După ce a contactat vânzătorul, un expert în fraude al TSB a fost direcționat către un site de înșelăciune pentru a efectua plata.
Echipa a găsit, de asemenea, un Audi Q3 din 2016 care era anunțat la prețul de 6.000 de lire sterline.
TSB spune că vânzătorul a refuzat să răspundă la orice întrebare și a direcționat un expert în fraude către o adresă de e-mail.
În urma căutării adresei de e-mail, echipa a descoperit că aceasta fusese raportată ca parte a unei escrocherii de fraudă cu mașini pe un site comunitar în 2023.
Articolele cel mai frecvent asociate cu escrocherii pe Facebook Marketplace în 2023 au fost următoarele:
- Vehicule/piese de vehicule - 21%
- Telefon - 7%
- Pantofi și îmbrăcăminte - 7%
- Console de jocuri și accesorii - 7%
- Bilete la concerte și festivaluri - 6%.
- Electronice mici (laptopuri, aparate foto, drone etc.) - 5%.
- Mobilier - 5%.
- Electronice și aparate electrocasnice - 4%
- Servicii - 3%.
- Materiale de construcții și unelte - 3%
Matt Hepburn, purtătorul de cuvânt al TSB pentru fraude, a declarat: "Nu ați face cumpărături la un supermarket dacă o treime din articole ar fi vechi sau contrafăcute - așa că același lucru ar trebui să se aplice și în cazul Facebook Marketplace, unde aveți o șansă din trei de a fi înșelat atunci când plătiți online. Companiile de social media trebuie să acționeze cu adevărat în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Cartei guvernamentale privind frauda online prin curățarea urgentă a platformelor lor - eliminarea anunțurilor de înșelăciune este un prim pas bun", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu