Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit, pentru DCNews.ro, despre lipsa de lichidități în euro, semnalată în această dimineață, la mai multe bănci. Acesta susține că este o problemă punctuală și nu una de natură să inducă panica.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, pentru DCNews.ro, cu referire la informația conform căreia, în această dimineață, băncile - în majoritatea lor - nu aveau lichidități în euro, că ”noi suntem în România, Banca Națională are ca monedă, la această oră, leul, nu euro.”Banca Națională lucrează cu leul, băncile comerciale au depozite în euro” a subliniat consilierul guvernatorului BNR.
Consilierul guvernatorului BNR susține că ”Problema nu este de masă, sunt încercări punctuale, este normal, când apare o situație, sunt unii grăbiți să schimbe ceva. Avem foarte multe experiențe în această privință și cea mai recentă este din 2020, când a început criza sănătății publice - pandemia de COVID-19 n.r. - când foarte mulți s-au repezit, chiar dintre cei cu depozite mari, să le retragă. Le-au pus în case de bani, dar, după două săptămâni, au văzut că sunt într-o gravă eroare și au revenit cu depozitele.”
Întrebat dacă acum este ceva similar, Adrian Vasilescu ne-a răspuns: ”Ceea ce pot să vă spun este că sunt realități punctuale, nu este, în niciun caz, o problemă de masă. Nu e panică, asta este sigur. Cât privește leul, în bănci există o supra-lichiditate, analizele BNR arată că, la orice cerere de lei, băncile pot să facă față. Cât privește euro, lucrurile depinde de alte relații.”
Cu privire la presiunea pe care ar putea să o pună aceste acțiuni, punctuale, după cum afirmă consilierul guvernatorului BNR, pe leu, Adrian Vasilescu ne-a indicat să ne uităm la cursul valutar: ”În aceste vremuri de război, cursul este liniștit”. La observația ”cursul BNR este cel liniștit”, în contextul în care băncile au indicat încă de luni un curs de schimb pentru euro de peste 5 lei (majoritatea), Adrian Vasilescu ne-a răspuns: ”Da, cursul BNR, pentru că alte cursuri pot să suporte șocuri ocazionale”.
Am trecut sau nu de linia roșie de 5 lei, în acest context? Adrian Vasilescu ne răspunde că nu, pentru că linia roșie este la banca centrală.
”Linia roșie este la bancă centrală, ce fac casele de schimb e o încercare de speculație, de a specula un moment. Dacă sunt cetățeni care se grăbesc să facă niște mișcări, casa de schimb este orientată spre profit” a răspuns consilierul guvernatorului BNR. În afirmație a inclus casa de schimb a băncilor, solicitat pentru clarificări.
”Speculația este o situație normală pe orice piață. Pe orice piață sunt oameni dispuși să cumpere ieftin și să cumpere scump” a clarificat Adrian Vasilescu. Întrebat dacă asta se întâmplă acum, el a răspuns: ”Asta se întâmplă!”.
”Stabilitatea financiară e în regulă, inflația nu e determinată de război, războiul a găsit inflația aici, ea, în primul rând, nu are granițe, e o inflația globală din America până în Extremul Orient, România este parte în acest proces global și cauza inflației este 80% din criza energetică. Că războiul s-ar putea să o agraveze, nu avem dreptul să ne grăbim să facem o supoziție, pentru că s-ar putea să greșim. Nu știm dacă războiul va agrava sau nu criza energetică. Nu avem date ca să facem prognoze, deocamdată” ne-a mai spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a insistat că-n situațiile expuse mai su, ”sunt punctuale, nu e panică, nu e o atitudine de masă”.
Astăzi, cursul BNR a raportat un euro la 4,9487 lei, după o creștere cu 0,0007 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News