Părinții dau vina pe algoritmii platformei pentru moartea prin sufocare a unor copii de opt și nouă ani.
Familiile a două fete, care se presupune că au murit în urma unei provocări virale TikTok, au dat în judecată platforma de socializare, susținând că algoritmii săi „periculoși” sunt de vină pentru moartea copiilor lor.
Părinții a două fete care au murit în timpul provocării „blackout”, anul trecut, după ce copiii au fost încurajați să se sufoce până leșin, au depus o plângere marți la curtea superioară din Los Angeles.
Reprezentați de Social Media Victims Law Center (SMVLC), o resursă juridică pentru părinții copiilor afectați de dependența și abuzul de rețelele de socializare, aceștia susțin că „algoritmul periculos al platformei, în mod intenționat și repetat”, a împins videoclipuri ale provocării în fluxurile copiilor, stimulându-i pe aceștia să participe la acțiunea care, în cele din urmă, le-a curmat viețile.
„TikTok trebuie să fie tras la răspundere pentru transmiterea de conținut mortal către aceste două fete tinere”, a spus Matthew P Bergman, avocat fondator al SMVLC. „TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenționat materiale care promovează conținut periculos, despre care și știe că este periculos și poate duce la moartea utilizatorilor săi.”
Una dintre victime, Lalani Erika Renee Walton, în vârstă de opt ani, din Temple, Texas, este descrisă drept „o fetiță extrem de dulce și deschisă” căreia „îi plăcea să se îmbrace în prințesă și să se joace cu machiajul”. Ea a murit la 15 iulie 2021 în ceea ce poliția a stabilit că a fost „un rezultat direct al încercării de a participa la provocarea „Blackout”, pe TikTok”, potrivit plângerii.
Lalani primise un telefon pentru cea de-a opta aniversare, în aprilie 2021 și „a devenit rapid dependentă de vizionarea videoclipurilor TikTok”, se spune în plângere. Ea a postat adesea videoclipuri în care cânta și dansa, în speranța de a deveni „faimoasă pe TikTok”.
În iulie 2021, familia ei a început să observe vânătăi pe gâtul ei, pe care fetița le-a explicat ca fiind simple accidente. Fără ca părinții să știe, ea începuse să participe la provocarea „Blackout”, care apăruse pentru prima dată în feedul ei cu săptămâni în urmă.
„De asemenea, credea că dacă ar fi postat un videoclip cu ea făcând Blackout Challenge, atunci va deveni faimoasă și așa că a decis să încerce”, se arată în plângere. „Lalani avea opt ani la acea vreme și nu aprecia sau înțelegea natura periculoasă a ceea ce TikTok o încuraja să facă.”
Cealaltă victimă numită în proces, Arriani Jaileen Arroyo, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, Wisconsin, a primit un telefon când avea șapte ani și a folosit TikTok de mai multe ori pe zi, potrivit plângerii. Ea „a devenit treptat obsesivă” și „dependentă” de aplicație.
În ianuarie 2021, familia lui Arriani a discutat cu ea despre un incident în care un tânăr utilizator TikTok a murit ca urmare a unei provocări, dar Arriani i-a asigurat că ea nu va participa niciodată la videoclipuri periculoase.
Cu toate acestea, la 26 februarie 2021, fratele ei în vârstă de cinci ani a găsit-o fără suflare.
„TikTok știa, fără îndoială, că Blackout Challenge se răspândește prin aplicația lor și că algoritmul lor alimenta în mod special copiii, inclusiv cei care au murit”, se arată în plângere.
Procesul enumeră o serie de plângeri împotriva TikTok, inclusiv că algoritmul său promovează conținut dăunător, permite utilizatorilor minori să acceseze aplicația și nu reușește să avertizeze utilizatorii sau tutorii lor legali cu privire la natura dependentă a aplicației.
TikTok nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.
Compania a mai fost criticată în trecut pentru că a permis răspândirea provocărilor periculoase. Medicii au raportat că „provocarea cutiilor de lapte”, din 2021, a dus la dislocarea umerilor, rupturi de claviculă și chiar leziuni ale măduvei spinării. În 2020, o fată de 15 ani a murit după ce a participat la „Provocarea Benadryl”, în care utilizatorii au luat o cantitate mare de antihistaminice în încercarea de a produce efecte halucinogene. În 2020, doi minori au fost acuzați de agresiune după ce au participat la provocarea „ruperea craniului”, care a provocat convulsie unei victime.
Avocații SMVLC au susținut că compania a permis cu bună știință ca un astfel de conținut să prolifereze pe platformă, în goana după proft.
„TikTok a acordat prioritate profiturilor corporative mai mari asupra sănătății și siguranței utilizatorilor săi și, în special, asupra sănătății și siguranței copiilor vulnerabili pe care TikTok știa sau ar fi trebuit să știe că își foloseau în mod activ produsul social media”, au spus aceștia.
Familiile Walton și Arroyo solicită o sumă nespecificată ca despăgubiri și au cerut ca un proces cu juriu să aibă loc în California.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu