Mai multe familii care s-au declarat afectate de încălzirea globală, printre care cea a unui cioban român, au făcut apel în faţa justiţiei europene după respingerea plângerii lor împotriva politicii climatice a Uniunii Europene (UE), a anunţat ONG-ul Climate Action Network, informează joi AFP.
Acest recurs, care era o premieră, a fost respins în mai 2019 de tribunalul de primă instanţă al UE, care a contestat admisibilitatea caracterului individual al cererilor.
Zece familii din opt ţări, din UE, dar şi din Kenya şi Fiji, care trăiau în special din activităţi agricole şi turistice, au depus acest recurs la 24 mai 2018.
Printre ele, o familie din Alpii italieni care reuşeşte tot mai greu să-şi câştige existenţa ducând turişti să urce pe gheţari, restauratori germani de pe o insulă din Marea Nordului confruntaţi cu creşterea nivelului apelor sau un cioban român constrâns să urce tot mai sus pe munte pentru a-şi putea hrăni turma.
Ele cer în justiţie anularea a trei directive ce reglementează emisiile din sectorul industrial şi din statele membre, directive ce le menţin în vigoare şi chiar le întăresc.
Justiţia a contestat recursul familiilor pe motiv că "există multe alte persoane lovite de criza climatică", ceea ce constituie o negare a drepturilor fundamentale, ce presupun "acordarea de protecţie fiecărui individ", a subliniat un avocat al familiilor, Roda Verheyen, citat de comunicatul CAN Europe.
Consiliul şi Parlamentul UE vor trebui să furnizeze argumente scrise pentru a răspunde la acest apel în următoarele două luni. Curtea de Justiţie a UE (CJUE) va decide apoi dacă va accepta sau nu apelul familiilor.
Dacă ea îl va respinge, "aceasta va demonstra că justiţia europeană este incapabilă să ofere o protecţie legală cetăţenilor în contextul schimbărilor climatice", conchide ONG-ul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu