Inteligența artificială le permite infractorilor să vizeze mii de victime simultan, spun experții Europol.
Inteligența artificială, combinată cu războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, alimentează o explozie a fraudelor pe aplicațiile de dating și de socializare, au declarat oficialii Europol.
Vorbind pentru The Guardian, cei mai buni experți în infracțiuni financiare ai organizației au declarat că scripturile generate de inteligența artificială le permit infractorilor să vizeze mai multe victime deodată.
Sebastian Bley, șeful echipei Europol pentru infracțiuni economice din Haga, a declarat că există o tendință în tot mai multe cazuri cu persoane care spun "Sunt doctor într-o zonă de război. Apoi cer ca fondurile să fie transferate din acea zonă. Ei spun că au nevoie, de asemenea, să-și scoată familia din zonă."
Burkhard Mühl, șeful general al unității de combatere a criminalității financiare și economice din cadrul Europol, a declarat: "Într-un singur caz, poate fi vorba de zeci de mii de euro."
Aceștia au avertizat, de asemenea, cu privire la creșterea numărului de escrocherii cu "șefi falși", în care escrocii țes o rețea elaborată de site-uri web false, CV-uri false și profiluri de investitori pentru a viza o gamă largă de victime, de la investitori personali la autorități fiscale.
Impactul poate fi devastator, ducând la pierderea economiilor de-o viață și, în unele cazuri, la sinucidere.
Agenția de aplicare a legii a UE, a cărei misiune este de a preveni și de a combate criminalitatea internațională și organizată, analizează tendințele în materie de fraudă. Aceasta a declarat că inteligența artificială facilitează creșterea ratei de succes a escrocilor și că există o creștere a "abuzurilor care utilizează instrumente de limbaj, cum ar fi ChatGPT", a declarat Mühl.
"Cu instrumente lingvistice de tip IA, poți scrie mii de mesaje personalizate în diferite limbi, cu diferite ținte, cu diferite povești, și poți face asta de oriunde cu ajutorul laptopului tău", a adăugat el.
Creșterea fraudei în materie de întâlniri vine la mai puțin de doi ani după ce un documentar Netflix, The Tinder Swindler, a atras atenția la nivel mondial asupra unui bărbat care s-a dat drept fiul unui mogul bogat în diamante și a înșelat mai multe femei, una dintre ele pierzând aproape 250.000 de euro (215.000 de lire sterline) în împrumuturi.
Indiferent cât de convingătoare este povestea lor, "nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care nu ați cunoscut-o personal", a spus Mühl.
"Oamenii își pierd uneori economiile de-o viață, investind în tot felul de produse. Nu avem statistici care să sondeze cu adevărat în detaliu aceste chestiuni, dar auzim de la anchetatorii noștri despre cazuri destul de dramatice - oameni care sar pe fereastră pentru că au pierdut economiile de pensie în scheme de investiții", a declarat Mühl.
Potrivit lui Bley și Mühl, cea mai bună soluție este raportarea infracțiunii la poliție, dar ei cred că frauda investitorilor nu este raportată suficient din cauza rușinii pe care o simt oamenii.
"Nu doar pagubele financiare afectează victimele. Este vorba, de asemenea, de daune psihologice", a adăugat Mühl.
Potrivit autorităților britanice, frauda generală a investitorilor prin escrocherii prin SMS ar fi crescut cu 40% în Marea Britanie de la lansarea ChatGPT.
Inteligența artificială aduce economii de scară nemaivăzute până acum în lumea fraudei, a declarat Bley. El a adăugat că fraudele tradiționale necesită mult timp pentru a inventa lucruri și pentru a atrage victimele într-o narațiune prelungită până când acestea prind încredere. Inteligența artificială poate elimina acest lucru, fiind posibil pescuitul de victime la scară industrială.
"Dacă te întâlnești personal cu cineva, trebuie să investești mult timp pentru a inventa lucruri și pentru a găsi victima potrivită", a spus Bley.
"Online, este mai ușor să țintești o mulțime de oameni odată ce ai feedback de la cineva pe platformă. Dacă vezi că nu va duce nicăieri, treci la următorul. Este mult mai ușor să abordezi oamenii", a mai adăugat Bley.
Europol a declarat că, în opinia sa, Europa este vizată de infractori care operează în afara UE din cauza "standardelor de viață ridicate" și pentru că "oamenii au bani de investit".
Anul trecut, autoritățile indiene au destructurat o rețea de bitcoin care funcționa într-un call center din Delhi și care viza austrieci.
Escrocii se dădeau drept investigatori ai Interpol și îi sunau pe austrieci pentru a-i anunța că fac obiectul unor anchete ale poliției, dar că, dacă se duc la un bancomat de bitcoin pentru a schimba bani, investigațiile vor lua sfârșit.
Într-un caz recent de "șef fals", infractorii au reușit să fure 50 de milioane de euro de la o serie de companii și de la "societăți importante pe care nu le-ai considera victime", a declarat Mühl.
Infractorii au fost "foarte isteți", au învățat despre structurile companiilor, au creat site-uri web false și au reușit cumva să intre în contact cu investitorii, oferindu-le acțiuni la "preț redus", conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News