Dascălii din Ungaria protestează în continuare după inițierea unui proiect de lege ce prevede mai multe ore de muncă, evaluări și an școlar prelungit.
Un proiect de lege care prevede creşterea sarcinii de lucru şi introducerea evaluării performanţelor pentru profesorii unguri a provocat o nouă manifestaţie a acestora, care îl consideră o “răzbunare” după luni de conflict cu executivul lui Viktor Orban, conform Agepres.
Mii de persoane s-au strâns în faţa Parlamentului, unde parlamentarii examinau amendamentele propuse de partidul naţionalist al premierului.
“An şcolar mai lung, până la douăsprezece ore de lucru pe zi: pe scurt, este «munceşti mai mult şi câştigi mai puţin!»”, a declarat Valentina Kiss, o profesoară de informatică de 29 de ani.
Cadrele didactice protestează de peste un an pentru condiţii de lucru mai bune şi majorări salariale, denunţând o profesie în criză, afectată de lipsa şi îmbătrânirea personalului.
După ani de revendicări salariale nesatisfăcute şi în ciuda inflaţiei record, profesorii primesc în continuare între 170.000 de forinţi (455 de euro) şi 396.000 de forinţi (circa 1.000 de euro) pe lună, adică la fel ca o casieră de supermarket.
Guvernul, care a redus de-a lungul anilor sprijinul acordat sectorului educaţiei, recunoaşte că salariile acestora sunt prea mici şi afirmă că această nouă lege va permite recompensarea celor mai motivaţi profesori.
Dar el a condiţionat marea majorare promisă de primirea fondurilor de la UE, blocate din cauza preocupărilor legate de corupţie şi statul de drept
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News