SUA și țările occidentale susțin construirea unor silozuri care să ajute Ucraina în exportul de cereale.
Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit marţi un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagra care a provocat o criza globală, notează AFP și Agerpres.
Joe Biden l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, a cărui armată a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, pentru preţurile ridicate la alimente în SUA şi a avertizat că acest plan de a instala noi infrastructuri "ia timp".
"Lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina cu scopul de a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare", a afirmat preşedintele democrat într-un discurs la Philadelphia.
"Ceea ce a făcut războiul lui Putin a fost nu numai să încerce să distrugă cultura ucrainenilor, să decimeze oamenii, să comită nenumărate crime de război, dar a şi împiedicat cerealele să iasă, mii de tone de cereale care sunt blocate", a spus Joe Biden.
Liderul de la Casa Albă a adăugat că exporturile terestre alternative sunt complicate de faptul că trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al reţelelor feroviare din ţările vecine.
Pentru a ajuta la eliminarea blocajului, "vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera (cerealele) din aceste vagoane în silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în întreaga lume", a spus el.
Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Agerpres, citând AFP. Totuși, potrivit ministrului, acest lucru nu reprezintă "o ameninţare pentru securitatea alimentară" a Ucrainei.
"În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populaţiei ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, "consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe", în afara ţării.
Peste şapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul ţării, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia. Citește mai multe AICI.
O navă încărcată cu porumb ucrainean a ajuns, luni, 13 iunie, într-un port din nord-vestul Spaniei, au anunțat autoritățile spaniole.
O navă care transporta 18.000 de tone de porumb ucrainean a sosit într-un port din nord-vestul Spaniei, folosind ceea ce un grup regional de producători de furaje a descris ca fiind o „nouă rută maritimă" care are ca scop evitarea blocadei impuse de Rusia porturilor Ucrainei de la Marea Neagră.
Cargoul Alppila, care transporta porumbul, a ajuns în portul spaniol La Coruña în zori și urmează să fie descărcat până marți, a declarat biroul de presă al portului pentru CNN. Nava are pavilion finlandez.
Ucraina și țările europene se străduiesc să găsească o cale de a ocoli blocada din Marea Neagră impusă de ruși. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News