Mai multe țări europene i-au convocat pe ambasadorii ruși în urma morții lui Navalnîi

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Mai multe state din Europa i-au chemat pe ambasadorii ruși la explicații, în urma morţii într-un penitenciar din Siberia a opozantului Aleksei Navalnîi.

Ţările de Jos au urmat astfel Germania, Spania şi Suedia, care au luat luni decizii similare. Londra, la rândul său, i-a convocat încă de vineri seara pe diplomaţii ambasadei Rusiei.

'Este groaznic că Aleksei Navalnîi a plătit preţul suprem pentru lupta sa în favoarea unei Rusii libere şi democratice', a declarat Hanke Bruins Slot pe reţeaua socială X. 'În această după-amiază, l-am convocat pe ambasadorul Rusiei la minister pentru a cere lămuriri cu privire la moartea acestuia', a continuat şefa diplomaţiei de la Haga. 'Solicităm cu fermitate Rusiei să predea corpul lui Navalnîi familiei şi celor dragi', a adăugat ea. 

Parisul îl convoacă pe ambasadorul rus

Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Franţa după moartea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

'Am solicitat convocarea ambasadorului rus astăzi la orele 18.30' (ora Parisului, 17.30 GMT), a anunţat el în timpul unei vizite în Argentina, estimând că 'regimul lui Vladimir Putin şi-a arătat încă o dată adevărata natură'. O sursă diplomatică a declarat pentru AFP că ambasadorul Rusiei a fost primit la ora indicată.

Madrid, Stockholm, Berlin, Haga şi Oslo au transmis luni că l-au convocat pe ambasadorul rus la post în ţara lor. Moartea Navalnîi, 47 de ani, într-o închisoare îndepărtată din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani după ce supravieţuise unei otrăviri în anul 2020 de care el acuza Kremlinul, a fost anunţată vineri. Navalnîi a murit după trei ani de detenţie. Ţările occidentale au acuzat în unanimitate autorităţile din Rusia, pe care le consideră responsabile pentru acest deces. 

Norvegia îl convoacă pe ambasadorul rus

Ministerul norvegian de externe a anunţat luni seară că l-a convocat pe ambasadorul rus după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Luni, 'Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la o discuţie cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi', a indicat ministerul într-un comunicat. În cadrul acestei întrevederi, Norvegia îşi va exprima punctul de vedere cu privire la responsabilitatea autorităţilor ruse în acest deces şi pentru a facilita o anchetă transparentă', potrivit acestui comunicat, care precizează că întâlnirea va avea loc foarte curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel