Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar.
Canada va trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdicţie aeriană şi autorizează folosirea forţei, relatează joi presa canadiană, scrie Mediafax.
"Guvernul canadian a luat decizia astăzi, târziu, de a trimite şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor şi francezilor, dar şi celorlalte ţări care vor participa la impunerea zonei de interdicţie aeriană", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul său.
Anunţul mobilizării aparatelor canadiene este "iminent", potrivit televiziunii publice CBC.
Între 120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 - echivalentul canadian al aparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail şi CBC.
Aceştia ar putea ajunge acolo încă de vineri, potrivit CTV.
Norvegia va participa la intervenţia militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang.
"Am decis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în ce mod", a declarat ea. "Este rezonabil să trimitem mijloace aeriene".
Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mare operaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată, ceea ce aduce în actualitate trimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.
La rândul său, Danemarca va cere vineri, "cât mai rapid posibil", sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contribuţii care să includă avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul de Externe, Lene Espersen.
"Dar vreau să spun deja că Guvernul este hotărât să formeze cât mai repede posibil o contribuţie daneză concretă pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate", a declarat ea, într-un comunicat.
"Suntem pregătiţi să acţionăm foarte rapid şi să ne asigurăm că va fi o gestionare rapidă în Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca să poată pune la dispoziţie avioane F-16", a adăugat Espersen, citată de agenţia Ritzau.
Pe de altă parte, Varşovia este pregătită să ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forţă de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.
"Suntem pregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacităţile noastre ne permit să detaşăm o parte din forţele noastre şi mijloacele noastre pentru ajutor umanitar", a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM.
"Am decis miercuri cu preşedintele şi prim-ministrul că implicarea Poloniei într-o forţă de atac este exclusă", a precizat el.
"În ceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, noi nu intenţionăm să participăm la implementarea ei cu forţele noastre armate", a adăugat ministrul.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat că atacurile militare împotriva regimului libian după rezoluţia ONU vor interveni "rapid", "în câteva ore", iar francezii vor "participa".
"Atacurile vor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact "când, cum, ce ţinte, ce forme" vor avea acestea.
"Francezii care s-au aflat în fruntea aceste cereri (de intervenţie) vor fi, în mod natural, coerenţi cu intervenţia militară, deci vor participa", a adăugat el.
Qatarul şi Emiratele Arabe Unite vor participa, în baza mandatului ONU, la operaţiuni militare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Naţiunile Unite.
"Va exista o participare a Qatarului şi a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmată la Consiliul de Securitate", a precizat diplomatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News