Mai mulți activiști împotriva schimbărilor climatice și-au lipit mâinile pe picturi ale lui Botticelli, expuse la o galerie de artă din Florența/ Video

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Protestatarii de mediu s-au lipit de sticla care protejează opera Primavera a lui Sandro Botticelli, expusă la o galerie de artă din Florența.

Activiștii, din grupul Ultima Generazione (Ultima generație), au spus că protestul a fost primul dintr-un „nou sezon de acțiuni” care vizează muzeele. Mișcarea este inspirată de activiștii Just Stop Oil din Marea Britanie, care au condus recent o campanie similară de proteste în galeriile de artă.

Doi protestatari și-au lipit palmele de expoziția de la galeria Uffizi, cu ajutorul unui al treilea, afișând un banner pe care scria „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Ultima generație, fără gaz, fără cărbune)”.

Un bărbat și două femei, care plătiseră biletele pentru a intra în galerie au fost arestați de poliție, potrivit agenției de presă italiană Ansa.

Nu i s-au cauzat daune picturii, potrivit Ansa. „Primavera” a lui Botticelli (realizată acum 650 de ani) este una dintre cele mai faimoase picturi din lume. Site-ul web al galeriei Uffizi descrie pictura drept „o sărbătoare a iubirii, păcii și prosperității”.

„Mai este posibil să vezi un izvor la fel de frumos ca acesta (cel din pictură) astăzi?” , a declarat Ultima Generazione, într-un comunicat.

„Incendiile, crizele alimentare și seceta fac totul din ce în ce mai dificil. Am decis să folosim arta pentru a da un semnal de alarmă: ne îndreptăm către colapsul social și eco-climatic”.

Grupul a spus că s-a consultat cu experți în restaurare de artă pentru a găsi o modalitate de a se lipi de pictură fără a o deteriora. „În același mod în care ne apărăm moștenirea artistică, ar trebui să fim dedicați îngrijirii și protecției planetei pe care o împărtășim cu restul lumii”, se arată într-un comunicat de pe site-ul grupului.

Tot în semn de protest, Ultima Generazione a blocat drumurile din jurul Romei, capitala Italiei, în luna decembrie.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Tabloul Mona Lisa a fost atacat cu o plăcintă, în Luvru

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci a fost ţinta unui act vandalizator, în luna mai: un vizitator al Luvru a reuşit să mânjească cea mai faimoasă capodopera din istoria picturii cu o prăjitură cu frişcă.

Sticla care protejează tabloul a împiedicat deteriorarea pânzei. Poliţiştii l-au blocat imediat pe autorul gestului, care a avut loc sub privirile vizitatorilor care se înghesuiau, la acea oră, în sălile muzeului parizian. Oamenii au răspândit imediat imagini şi videoclipuri ale incidentului pe Twitter.

Cel care a comis gestul s-a apropiat de tablou într-un scaun cu rotile, purtând o perucă şi haine de damă, pentru a se deghiza.

Ascuns sub jachetă avea ceea ce părea o prăjitură cu frişcă. Gestul pare să fie de natură demonstrativă şi nu avea drept scop cauzarea de prejudicii operei de artă. Individul, înainte de a fi reţinut de gardieni, a împrăştiat trandafiri pe podea.

Tocmai datorită notorietăţii sale şi a faptului că este un simbol universal cunoscut, capodopera lui Leonardo a fost ţinta unor atacuri de mai multe ori: în 2009, un vizitator a aruncat în ea o ceaşcă de ceai care s-a izbit de geamul din sticlă.

În anii 1950, Mona Lisa a fost uşor avariată în două rânduri de doi atacatori care au aruncat în mai multe rânduri acid şi o piatră spre tablou.

Cel mai răsunător episod, însă, datează din 1911, când un imigrant italian în Franţa, Vincenzo Peruggia, a reuşit să fure pânza, ascunzând-o sub jachetă şi ducând-o în Italia. Peruggia a fost arestat când încerca să revindă Mona Lisa unui anticariat din Florenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel