Bruxelles-ul cere statelor membre să cheltuiască cu 70 de miliarde de euro în plus, până în 2025.
Publicitate
”Trebuie să fim pregătiți să luptăm cu războiul de mâine, nu cu cel de ieri”. Acestea au fost cuvintele șefului diplomației UE, Josep Borrell. UE a decis să investească decisiv într-un sistem militar comun de apărare, umplând decalajul de cheltuieli de război acumulat în ultimii ani și stabilindu-și scopul de a ”învinge viitorul”, pentru a-l cita pe Borrell, potrivit Europa Today.
De aici și necesitatea alocării a 70 de miliarde de euro în cheltuieli militare suplimentare de acum până în 2025. Planul dezvăluit de Borrell la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din UE vizează mai ales depășirea fragmentării dintre cele 27 de țări.
"Statele Unite au multe tancuri, dar de un singur tip. În UE, pe de altă parte, sunt mult mai puține, dar de nouă tipuri diferite", a remarcat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de întâlnire, invitat să discute despre viitorul apărarea UE.
”Din 2008, când a izbucnit criza financiară, toată lumea din Europa a redus cheltuielile pentru apărare într-un mod destul de necoordonat”, a explicat șeful diplomației UE. Bugetul militar ”a scăzut de la 190 la 160 de miliarde pe an”.
Apoi a venit primul război din Ucraina: ”Invazia Crimeei a fost un semnal de alarmă și de atunci cheltuielile militare au început să crească din nou, dar foarte încet”.
Anul trecut, cheltuielile militare totale ale UE au ajuns la 214 miliarde de euro, ”deci mai mult în termeni nominali decât în 2005”, a subliniat, însă, Borrell, avertizând asupra diferențelor de inflație care fac ca această creștere bugetară încă insuficientă pentru a recupera terenul pierdut în perioada crizei financiare.
”70 de miliarde de euro este suma cheltuielilor suplimentare de apărare la care statele membre se așteaptă de acum până în 2025”. Dacă cei douăzeci și șapte își păstrează angajamentele ”nu numai că vom putea repara trecutul, dar vom face mult mai mult”. Acest ”plus” va fi realizat cu cele sute de proiecte de cooperare militară susținute de UE și care implică țări europene.
Pe lângă eforturile de coordonare, Bruxelles-ul a promis că își va face partea în ceea ce privește finanțarea. Bugetul UE pe 2023 prevede alocarea a 2,1 miliarde de euro pentru capitolul ”Securitate și apărare”, cu peste 215 milioane de euro pentru eforturile de mobilizare militară.
Citește și:
Europa e ca o ”grădină” locuită de ”oameni privilegiați” dar înconjurată de ”junglă”, adică restul lumii, de care este necesar să se apere. Aceasta este convingerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, acuzat de colonialism și glorificarea Bătrânului Continent înconjurat de presupusa barbarie.
Cuvintele acestuia au fost rostite în cadrul inaugurării noului curriculum al Academiei Diplomatice Europene. Borrell, actualul Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă, s-a adresat în discursul său direct ”gazdei” Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europei și predecesorul lui Borrell, scrie Europa Today.
”Europa este o grădină” în care ”totul funcționează”. ”Este cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială pe care umanitatea a fost capabilă să o construiască. Restul lumii - și știi asta foarte bine, Federica, nu este tocmai o grădină. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina. Grădinarii ar trebui să aibă grijă de asta”, a argumentat Borrell, făcând aluzie la diplomații europeni, ”dar nu vor proteja grădina construind ziduri... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu