Mai mulți oameni decât resurse. Am ajuns la 7 miliarde. Cheia este Africa

populatie
populatie

Publicitate

Anul 2010 s-a încheiat cu o populație mondială de 6.934 de milioane de oameni. Este peste dublul populației de acum 50 de ani. În curând, vom trece de 7 miliarde, iar previziunile Națiunilor Unite (ONU) arată că la jumătatea secolului vom ajunge să fim 9 miliarde. Sunt cifre care pentru unii aduc Pământul în pragul colapsului, chiar dacă nu este vorba despre o suprapopulare, ci de o risipă de resurse naturale. Creșterea se datorează nașterilor numeroase din Africa, în schimb, în Europa nu se ajunge nici la nivelul normal de schimbare a generațiilor.

Siatuația de față nu este decât demonstrația în realitate a teoriei lui Thomas Malthus, care, în tratatul său din 1798, deja avertiza că numărul populației crește mai repede decât resursele, de aceea își vor face apariția războaie, epidemii și foamete.

În fiecare secundă se nasc cel puțin 2 bebeluși (2,6), dar marea problemă este că 82% din populație trăiește în țări în curs de dezvoltarea și ritmul cel mai accelerat îl cunoaște Africa. De altfel, se prevede ca populația africană să ajungă la 2 miliarde  până în 2050, adică de dublu față de 2010. Majoritatea țărilor africane nu produc suficient pentru populația lor. Sărăcia din Africa subsahariană s-ar reduce cu o cincime dacă s-ar putea evita sarcinile nedorite, care sunt estimate la 75 de milioane.

Demografia ne oferă date contrastante: ritmul de creștere al populației mondiale a scăzut cu 40% față de anii 70. Mai mult, în Europa nu se ajunge nici la ritmul normal de înlocuire a generațiilor (2,1 copii de femeie). Conform Adociației Populației americane, toți locuitorii de pe Terra ar ocupa un teritoriu echivalent cu statul Texas, cu 500 de metri pătrați pentru fiecare familie.

Deci, chiar suntem atâția? Nu, spun antropologii. Stabilizarea va veni odată cu îmbunătățirea calității vieții în Africa. Cu cât africanii vor trăi mai bine, cu atât vor naște mai puțin. Problema este consumul, pentru care, la nivelul actual, am avea nevoie de două planete și jumătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel