MAI nu renunţă la ordonanţa despre drugtest, dar vine cu o soluţie. Rezultatele de sânge, disponibile în cel mult 72 de ore

Foto: Freepik
Foto: Freepik

MAI a emis o ordonanţă prin care şoferii care refuză testarea cu drugtest rămân fără permis de conducere, până la aflarea rezultatului analizelor de sânge. Dacă la ordonanţă nu renunţă, MAI vine cu o soluţie: rezultatul analizelor va fi gata în cel mult 72 de ore. 

"Din toamna anului trecut am prezentat mai multe propuneri care vizau întărirea climatului de siguranță rutieră. Fac precizarea că anul trecut au fost peste 1500 de morți și peste 3000 de răniți. Anul acesta au fost peste 500 de persoane decedate și 1000 de răniți cu urmări grave. Când am prezentat propunerile autorităților am colectat și propunerile cetățenilor. Au fost mai multe dezbateri publice, în care am analizat aceste solicitări. În urma dezbaterilor am ajuns la o formă, care are și această modificare. Respectiv persoana care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul dispune retragerea permisului. Această retragere dispune până la primirea rezultatelor probelor biologice”, a declarat Bogdan Despescu, citat de Digi24

Astfel, spun cei din minister, soluţia este reprezentată de creşterea capacităţii de testare. 

"În perioada următoare extindem capacitatea de analiză a probelor biologice. Cu sigurantă în urmatoarea perioadă vor fi luate masuri pentru această perspectivă. Din perspectiva timpului, într-adevăr sunt cazuri, diferă de la un județ la altul, când rezultatul a venit mai târziu. De aceea am venit cu această soluție, completarea capacității de testare. Poliția va avea posibilitatea în termen de maxim 120 de zile, ne-am propus să fim rapizi în operaționalizarea laboratorului de testare să venim cu aceasta capacitate de a îmbunătăți capacitatea și a micșora timpul de procesare a acestor probe”, a spus Despescu.

Rezultatele vor veni în cel mult 72 de ore

"În dezbaterile publice reprezentanții INML au venit cu precizări clare, pe partea de competență ne-au asigurat că în cursul acestei veri sa ajungă la maxim o săptămână în toată țara. Problema nu e actul normativ, acest act e pentru a preveni situații cand șoferii drogați omoară oameni. Nu vom aprecia că actul trebuie schimbat. Practica de analizare a rezultatelor, de procesare, tot ce înseamnă aplicarea mecanismului din perspectiva probelor de laborator trebuie îmbunătățit. De aceea vom propune Guvernului o procedură de accelerare a probelor biologice, care să fie undeva până în 72 de ore”, a spus secretarul de stat în MAI.

Datele arată că unul din două teste antidrog pozitive este de fapt fals pozitiv, dar Bogdan Despescu dă asigurări cu dispozitivele funcţionează bine. 

"Dispozitivul e un aparat certificat tehnic, un dispozitiv folosit și în alte state. Acest dispozitiv detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise. Dacă aparatul detectează anumite concentrații nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel