Mai puține ore de muncă și venituri mai mari. Care este rețeta

Arnella Nechita Rotta, director executiv al Sunimporf Rottaprint Cluj, a dezvăluit, într-un interviu, cum a reușit firma pe care o conduce, în primele patru luni din 2014, să scadă cu 4.750 numărul orelor de muncă și să înregistreze vânzări cu 190.000 de euro mai mari. Sistemul de Management Kaizen, al Îmbunătățirii Continue a Performanței, este rețeta.

Alegeri prezidentiale 2024

Când și cum ați început implementarea Sistemului de Management Kaizen, al Îmbunătățirii Continue a Performanței, în cadrul Sunimprof Rottaprint Cluj?

Firma noastră a luat naştere în anul 1991, ca o afacere de familie, fiind prima companie din România care a intrat în domeniul tiparului flexografic. Din dorinţa de a rămâne pe poziţia de lider şi deschizător de drumuri, politica noastră, în toţi aceşti ani, a avut la bază „investiţia în oameni şi tehnologie”. Am considerat întotdeauna că oamenii reflectă adevărata valoare a unei companii, iar tehnologia ne asigură avantajele competitive de care avem nevoie.

În anul 2009, am început să resimţim şi noi, ca toţi ceilalţi agenţi economici, dificultăţile financiare cauzate de noul context economic. Pentru noi, acest context a venit într-un moment în care ne aflam deja în plin proces de implementare a două proiecte de investiţii mari, prin fonduri europene, bineînţeles şi cu o contribuţie proprie. Perioada imediat următoare a fost dificilă şi ne-a determinat să căutăm soluţii pentru reducerea costurilor.

Vezi și: Top managerii dezvăluie rețeta succesului în afaceri

Având relaţii de colaborare foarte bune şi cu alte tipografii din străinătate, am avut oportunitatea de a ne putea sfătui şi în această privinţă. Pe lângă metodele de reducere a consumului de materii prime şi materiale prin mici investiţii tehnologice, am constatat că avem o problemă la nivel de organizare şi că ducem lipsa unui sistem de management performant şi a unor instrumente manageriale adecvate. Am realizat că nu este suficient să avem tehnologii de cel mai înalt nivel, oameni dedicaţi şi profesionişti şi că avem nevoie de un sistem de management care să fructifice acest potenţial.

Analizând, am ajuns la concluzia că sistemul de management care se apropie cel mai mult de nevoile noastre este sistemul japonez, care presupune o anumită disciplină a muncii, o mentalitate care ne poate asigura succesul. Astfel, în ianuarie 2013, am început colaborarea cu Institutul KAIZEN® România pentru implementarea Sistemului de Management KAIZEN.

Oferiți-ne un exemplu concret de măsură pe care ați adoptat-o în cadrul Sunimprof Rottaprint Cluj, respectând metodele Kaizen.

Compania noastră s-a transformat mult pe parcursul implementării Sistemului de Management KAIZEN®, sunt foarte multe măsuri care s-au adoptat în această perioadă, dar un instrument a cărui utilizare a oferit rezultate peste aşteptările noastre a fost “Matricea Autocalităţii”. Acest instrument presupune analiza zilnică a neconformităţilor apărute pe flux în ziua anterioară, adoptarea de măsuri corective şi preventive, în vederea reducerii acestora. Avantajele oferite de această metodă sunt: tratarea rapidă a neconformităţilor apărute şi evitarea repetării acestora, creşterea coeziunii şi comunicării dintre zonele de activitate, creşterea calităţii proceselor, creşterea productivităţii muncii şi reducerea costurilor.

Aport semnificativ au adus şi şantierele de 5S şi SMED. Şantierele 5S au ajutat echipele din fiecare departament să se organizeze mai bine, să-şi utilizeze mai eficient spaţiul şi chiar să aducă modificări metodelor de lucru. Şantierele Single Minute Exchange of Die (SMED) au revoluţionat modul de lucru prin eliminarea timpilor de stagnare ai utilajelor şi deplasărilor inutile ale tipografilor, în proporţie de 64,7%.

Care au fost rezultatele implementării Sistemului Managementului Îmbunătățirii Continue și după cât timp au apărut ele?

În primul an de implementare a Sistemului de Management KAIZEN, focusarea noastră a fost pe procesele din producţie, unde prin şantiere de tip 5S, Single Minute Exchange of Die şi Kobetsu Kaizen s-a încercat creşterea ergonomiei muncii, reducerea timpilor de change-over, eliminarea operaţiilor inutile, reproiectarea locului de muncă pentru obţinerea de rezultate maxime cu eforturi minime. În urma acestor şantiere am reuşit să creştem productivitatea muncii la utilajele de tipar cu 25%.

Citește și: Un manager prezintă rețeta succesului adoptată de o firmă românească

Fiind în al doilea an de implementare Kaizen, acest sistem de management presupunând cu precădere schimbarea mentalităţii, putem remarca determinarea întregului colectiv, manageri şi operatori, în a se instrui, a se antrena, cu perseverenţă şi răbdare pentru a atinge misiunea şi viziunea companiei.     

Putem concluziona că implementarea Sistemului de Management KAIZEN în GSR ne-a adus rezultate remarcabile prin:

  • lărgirea orizonturilor cunoaşterii şi experienţei de lucru;
  • îmbunătăţirea nivelului de colaborare şi comunicare internă;
  • utilizarea tehnicilor Kaizen pentru atingerea obiectivelor (KBSC, MAQ, SMED, Kobetsu Kaizen, Kaizen de Bază);
  • creşterea creativităţii;
  • creşterea capacităţii de analiză şi adoptare rapidă a deciziilor;

Ne puteți oferi câteva rezultate înregistrate pe plan economic? Cifră de afaceri, profit etc.

Cifra de afaceri a anului 2013 a fost de 13.700.000 euro.

În luna aprilie 2014, comparativ cu luna aprilie 2013, am înregistrat vânzări mai mari cu 190.000 euro lucrând mai puţin cu 4.750 ore, per ansamblu companie.

Cum au primit angajații implementarea metodelor Kaizen și cum au reacționat ei față de aceste metode?

La început, a existat pe de o parte entuziasm şi în egală măsură reţinere faţă de ideea implementării unui sistem ”asiatic”. Simpatia de care se bucură Japonia în lume, seriozitatea şi devotamentul japonezilor faţă de muncă sunt deja proverbiale şi au determinat deschiderea şi curiozitatea personalului companiei faţă de ideile promovate. Ulterior, după înţelegerea conceptului şi punerea lui în practică, pe măsură ce apăreau primele rezultate şi primele satisfacţii în organizarea muncii, interesul a crescut exponenţial.

Unul dintre avantajele Sistemului de Management KAIZEN este implicarea întregului personal, fiind un factor puternic de motivare. Operatorii au participat, încă din prima zi la cursuri/şantiere şi au avut posibilitatea de a lucra în echipă cu managerii pentru identificarea şi rezolvarea problemelor. Categoric, orice schimbare presupune noi reguli, care nu întotdeauna sunt acceptate cu uşurinţă. Totul depinde de modalitatea de abordare a schimbării. Am descoperit că personalul nostru este în măsură să susţină orice tip de sistem, indiferent cum se numeşte şi de unde provine, atât timp cât se simt respectaţi, în siguranţă şi le sunt ascultate ideile de îmbunătăţire. Explicând, cu răbdare şi consecvenţă practicile, tehnicile de lucru şi scopul lor, personalul ajunge să îmbrăţişeze noile schimbări organizaţionale şi să susţină sistemul alături de top management.

Suntem o companie în care managerii consideră că au datoria să-i inspire pe oamenii cu care lucrează, să le consolideze încrederea în capacitatea lor de a lua decizii în conformitate cu viziunea firmei şi să-i ajute să îşi dezvolte permanent abilităţile şi competenţele necesare.

Am ales să ne dezvoltăm şi să obţinem rezultate prin implementarea proiectelor de îmbunătăţire, responsabilizând întreg personalul, indiferent de funcţii sau tipuri de activitate. Am descoperit în felul acesta că ajungem mai rapid şi sigur la realizarea îmbunătăţirilor prin conlucrare şi cooperare. De aceste rezultate se bucură atât personalul GSR cât şi partenerii noştri, prin calitatea adusă produselor şi serviciilor oferite de companie.

Cert este că avem încă un drum lung de parcurs în faţa noastră, însă în Kaizen, ca şi în viaţă, călătoria este mai frumoasă decât destinaţia. Iar noi formăm o echipă, împreună cu Institutul KAIZEN® România, cu care ne putem aventura oriunde ne dorim.

CITEȘTE MAI MULT AICI

Vezi și: Experiență germană și sistem japonez, rețeta de succes pentru învățământul românesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel