Conducerea Ministerului Afacerilor Interne consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE.
'Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen.
După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE', se arată într-un comunicat al MAI, transmis joi.
Precizările vin în replică la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac, care, într-o postare pe Facebook, s-a declarat 'total şocat' să constate că 'întreaga reuniune (a Consiliului JAI - n.r.) este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria'. 'Reuniunea de astăzi are pe ordinea de zi Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, dimensiunea externă a migraţiei, Pactul privind migraţia şi azilul, Decizia de modificare a Deciziei nr. 1.313/ 2013/ UE privind Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, prevenirea radicalizării online a minorilor.
La solicitarea României în COREPER din 27.09.2023 a fost pus pe ordinea de zi un punct de informare cu privire la starea generală a spaţiului Schengen, cu accent pe barometrul Schengen şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, în special a traficului de migranţi şi implementarea interoperabilităţii. În cadrul acestei secţiuni, la cererea MAI şi MAE, susţinută de ambasadorul României în cadrul şedinţei COREPER din data 27 septembrie, reprezentanţii României şi Bulgariei vor face o prezentare a măsurilor luate în vederea consolidării controlului frontierelor, în scopul informării la zi a miniştrilor de interne din statele membre şi asociate.
Tot în reuniunea de astăzi, Comisia va prezenta un punct de vedere favorabil cu privire la îndeplinirea condiţiilor de acquis Schengen de către România', menţionează Ministerul de Interne. Eurodeputatul Eugen Tomac a criticat faptul că pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi nu apare 'nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria'. 'Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător în condiţiile în care toate instituţiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României şi Bulgariei.
Preşedintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar Guvernul chiar a ameninţat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipseşte cu desăvârşire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen. Cine minte şi de ce nu figurăm pe agendă trebuie să ne explice Guvernul imediat, este pur şi simplu revoltător', a scris Tomac pe pagina sa de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu