Mai puțin de o treime dintre clădirile administrate de instituțiile de învățământ din Buzău au aviz ISU

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Puțin peste 30% dintre clădirile aflate în administrarea unor instituţii de învăţământ din Buzău dețin autorizație de securitate la incendiu, potrivit ISU Buzău.

În urma unor controale desfășurare de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, de-a lungul anului, au fost descoperite multiple nereguli referitoare la securitatea împotriva incendiilor în școli, iar numai 192 de clădiri din cele 624,  aflate în administrarea unor instituții de învățământ, dețin autorizație de securitate la incendiu.

Astfel, la finalul lunii august, cu două săptămâni înainte de debutul anului școlar, potrivit ISU Buzău, la nivelul județului 84 de clădiri aparținând unor instituții de învățământ nu erau autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, pentru o parte dintre ele fiind emise avizele necesare derulării unor lucrări de construire.

”La nivelul județului Buzău există 192 de clădiri aparținând unui număr de 64 unități școlare care dețin autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de 624 de clădiri. Totodată, pentru un număr de 19 clădiri (din lista celor neautorizate care sunt în număr de 84) au fost emise avize de securitate la incendiu în scopul emiterii autorizațiilor de construire, investițiile la acest moment aflându-se în diverse stadii de implementare și pentru care preconizăm emiterea autorizațiilor de securitate la incendiu ulterior finalizării lucrărilor de construire.

Pentru un număr de 348 de clădiri nu este obligatorie solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, întrucât acestea nu îndeplinesc criteriile stabilite de HGR 571/2016 cu modificările și completărilor ulterioare, ori sunt construcții existente proiectate pentru același specific de utilizare, care nu au suferit modificări sau schimbări de destinație și pentru care la momentul punerii în funcțiune nu se emitea actul de reglementare menționat anterior”, au transmis reprezentanții ISU Buzău, citați de Agerpres.

Care sunt motivele respingerii solicitării de emitere a autorizațiilor de securitate la incendiu

O parte dintre solicitările de emitere a autorizațiilor de securitate la incendiu au fost respinse de către specialiștii ISU ca urmare a unor deficiențe constatate pe timpul controalelor.

”Referitor la motivele care au stat la baza respingerii solicitărilor de emitere a autorizațiilor de securitate la incendiu sau neemitere, acestea pot fi: neîntocmirea documentațiilor tehnice necesare în vederea depunerii solicitărilor de emitere a autorizațiilor de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor în vigoare ce vizează întocmirea documentațiilor tehnice, atât ca formă, cât și ca fond; neincluderea în documentațiile de proiectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor prevăzute de normativele tehnice în vigoare; nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii avizelor de securitate la incendiu; nerealizarea măsurilor de conformare dispuse prin documentațiile de proiectare sau executarea neconformă a acestora; lipsa documentelor care certifică performanța la foc a produselor pentru construcții utilizate”, informează sursa citată.

Pentru reducerea numărului de clădiri neautorizate din punct de vedere al securității la incendiu, ISU Buzău a dispus o serie de măsuri care fac referire la
actualizarea și sincronizarea bazelor de date folosite ca suport de lucru cu cele ale Inspectoratului Școlar Județean, în vederea eliminării eventualelor neconcordanțe la raportările ulterioare și informarea reprezentanților legali ai unităților de învățământ cu privire la situația privind autorizarea clădirilor de învățământ. Totodată, au fost organizate activități ce au vizat acordarea asistenței tehnice de specialitate în procesul de autorizare.

Pe parcursul anului, ISU Buzău a organizat verificări la instituțiile de învățământ care dețin clădiri neautorizate din punct de vedere al securității la incendiu, fiind aplicate mai multe sancțiuni.

Printre neregulile frecvent constatate de specialiștii ISU pe timpul verificărilor s-au numărat nesolicitarea autorizațiilor de securitate la incendiu și deficiențe în ceea ce privește exploatarea instalațiilor electrice și a celor de încălzire centrală.

”Referitor la cele mai frecvente nereguli identificate pe timpul activităților de control, enumerăm: nesolicitarea și neobținerea, de către deținătorii imobilelor a autorizațiilor de securitate la incendiu atunci când legea stabilește această obligație; neimplementarea măsurilor de conformare stabilite prin documentațiile tehnice în vederea intrării în legalitate; deficiențe în ceea ce privește exploatarea instalațiilor electrice și a celor de încălzire centrală; nefuncționarea a parte din corpurile de iluminat de siguranță; neverificarea periodică a mijloacelor inițiale de stingere (stingătoare); neverificarea periodică, cu firme autorizate a instalațiilor de stingere și a celor de detecție la incendiu, precum și exploatarea cu stări de defect a acestora”, se precizează în răspunsul ISU.

Potrivit instituției, în perioada 2023-2024, la nivel județean nu au fost înregistrate incendii la clădiri aparținând unor școli. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel