Ghişeul Unic Judeţean de Avize este văzută de liberali ca fiind soluţia perfectă pentru debirocratizarea proiectelor finanţate cu fonduri europene.
„Multe dintre proiectele de investiții ce sunt cofinanțate de către Uniunea Europeană, prin programe operaționale de finanțare derulate în România, presupun etape lungi de pregătire a documentațiilor. La fel se întâmplă și pentru proiectele finanțate din fonduri guvernamentale. Pentru toate tipurile de programe în care autoritățile publice locale pot implementa cereri de finanțare ale proiectelor, etapa de elaborare și proiectare a obiectivelor de investiții se poate întinde pe parcursul multor luni și chiar ani, până la acoperirea, uneori, a jumătate din totalul duratei de realizare a unui proiect european. Această stare de fapt este binecunoscută, atât în cadrul Ministerului Fondurilor Europene și a ministerelor de linie care gestionează programe operaționale, dar și în cadrul Comisiei Europene și Parlamentului European ”, susține vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.
„Pentru toate Programele Operaționale care au sau vor avea deschise axe de finanțare destinate administrațiilor locale sau altor categorii de beneficiari (PO Infrastructură Mare, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Capital Uman, PO Competitivitate, PN Dezvoltare Rurală, spre exemplu), ghidurile beneficiarilor conțin anexe care enumeră diverse categorii de certificate, avize și autorizații, care constituie documentații obligatorii în cadrul parcursului de validare al unui proiect de investiții cu finanțare europeană. Obținerea întregului set de certificate, avize și autorizații necesare proiectelor este un demers în care beneficiarii, primării, mai ales, dar și alte tipuri de autorități publice sau entități eligibile, ajung să parcurgă un traseu administrativ anevoios, ce traversează instituții și autorități de stat care au atribuții de a elibera aceste documentații de avizare. Contopirea tuturor cererilor de avizare și a formularelor de solicitare a certificatelor, avizelor și autorizațiilor este însă absolut posibilă și dezirabilă, ca demers de debirocratizare și eficientizare administrativă a derulării etapelor preliminare în realizarea proiectelor cofinanțate prin fonduri europene sau realizate din fonduri guvernamentale”, observă deputatul Marilen Pirtea.
”Atât Parlamentul European, cât și legislativul României, pot propune o strategie de aliniere a tuturor tipurilor de date solicitate beneficiarilor angajați în implementarea proiectelor cu finanțare europeană sau guvernamentală, cu scopul de face posibilă utilizarea unei fișe unice a datelor beneficiarului (primărie sau altă entitate subordonată autorității locale), pe baza căreia se vor emite simultan toate categoriile de certificate, avize și autorizații implicate de proiectarea unei investiții. Operaționalizarea acestui demers este, evident, o cale eficientă în scurtarea semnificativă a duratei de elaborare a proiectelor. Unul dintre obiectivele cheie ale mecanismului european de finanțare a Politicii de Coeziune poate fi chiar acesta, în următoarea etapă de programare, constând în optimizarea procedurilor prin debirocratizarea relației cu beneficiarii. Întroducerea unui Ghișeu Unic Județean de Avize (disponibil atât fizic, dar mai ales în format digital), la nivelul tuturor județelor, constând într-o bancă de date digitală, în care solicitările de certificate, avize și autorizații necesare beneficiarilor de finanțări să presupună un singur punct de contact (fizic și digital) între aceștia și instituțiile publice de avizare, este un obiectiv ce poate fi integrat în strategia de guvernare din România, dar și în Acquis-ul Comunitar. Prin această nouă facilitate oferită primăriilor, mai ales acelora care derulează proiecte complexe (din fonduri guvernamentale sau europene), printr-un astfel de Ghișeu Unic Județean de Avize timpul de emitere a documentațiilor tehnice din proiectele de investiții se va reduce semnificativ, reducându-se astfel durata totală a implementării proiectelor, cu beneficii reale, direct cuantificabile, cu impact pozitiv în termeni economici și strategici”, conchide vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu