Elevii cer reducerea numărului de discipline şi conţinuturi diversificate şi interconectate la ore.
Necesitatea elaborării unor planuri-cadru pentru învăţământul preuniversitar care să fie centrate pe nevoile specifice ale fiecărui elev în parte, astfel încât să asigure atractivitatea orelor, până la limitarea numărului de ore de curs pe săptămână, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cu o delegaţie a Consiliului Naţional al Elevilor, condusă de preşedintele acesteia, Ioana Băltăreţu.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, în cadrul întâlnirii au fost discutate liniile de politică educaţională ale MEN, dar şi nevoia construirii planurilor-cadru pornind de la competenţele-cheie, a schimbării ponderii între materiile opţionale şi cele aflate în trunchiul comun, precum şi lărgirea ofertei de discipline opţionale şi asigurarea posibilităţii reale pentru elevi de a alege disciplinele opţionale.
Ministrul Valentin Popa a pus accent pe necesitatea ca discipline precum TIC, limbile străine sau educaţia fizică să se regăsească în trunchiul comun şi chiar să li se aloce o pondere mai mare în privinţa numărului de ore. 'Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au subliniat că este necesar să se treacă la o abordare transdisciplinară, astfel încât informaţia primită de elev să fie cât mai cuprinzătoare, completă şi să răspundă nevoilor acestuia de a înţelege cât mai bine mediul înconjurător, lumea şi societatea în care trăieşte. Astfel, în opinia acestora, numărul de discipline ar trebui redus, iar accentul s-ar pune pe conţinuturi diversificate şi interconectate', se arată în comunicat.
Totodată, ministrul Valentin Popa a reiterat importanţa dialogului şi a aşezării la aceeaşi masă a tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional: elevi, părinţi, profesori. Valentin Popa a precizat că reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor va fi invitat la toate discuţiile/dezbaterile pe care le vor avea membrii Consiliului Consultativ ce urmează să elaboreze o nouă Lege a Educaţiei Naţionale, o lege sustenabilă, a viitorului.
[citeste si]
Mesajul elevilor
"Elevii sunt inrobiti de acest sistem de invatamant" este mesajul cu care câţiva liceeni de la Consiliul Naţional al Elevilor, au mers la ministrul Educaţiei cu un cadou inedit: o roabă cu pachete de hârtii legate cu fundiţă conţinând peste 115.000 de semnături strânse de la elevi din 35 de judeţe.
Semnatarii vor o reformă reală a învățământului din România. Așa că au cerut ca Ministerul Educației să schimbe orarul pentru liceu, dupa modelele de succes din străinătate.
De remarcat că alţi 22 de mii de tineri au semnat online petiţia. Cu toţii protestează, în acest fel, faţă de schimbările superficiale, zic ei, anunţate pentru liceu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu