Mai puţine emisii de gaze în ferme! UE impune plafonarea la 450 UMV

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Emisii de metan şi amoniac cu limită în fermele de porci şi bovine.

România va negocia la Bruxelles pentru ca măsurile europene privind reducerea efectivelor de animale în vederea scăderii emisiilor de metan şi amoniac să afecteze cât mai puţini fermieri, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, potrivit Agerpres. Acesta a subliniat că nivelul propus de Comisia Europeană, de 150 de unităţi vită mare (UMV) pentru fermele zootehnice, este inacceptabil pentru România, în special pentru fermele de porci și de bovine, pentru care țara noastră a propus un nivel de emisii de 450 UMV pe fermă.

Potrivit ministrului, negocierile purtate până acum de România pe această temă au fost decurs bine. „Provocările sunt din ce în ce mai mari şi pentru fermieri (…) Încercăm şi facem tot posibilul ca fermierii români să nu fie afectaţi de noile reguli care se impun de la Bruxelles (…) Astăzi România are deja un sistem de autorizare a fermelor, indiferent de dimensiune, ceea ce nu există în toate ţările europene. Deci, modul în care cantitatea de azot, cantitatea de gunoi de grajd, cantitatea de metan, implicit, afectează mediul se verifică la autorizaţia de mediu, care se emite şi pentru o fermă cu 30 de vaci. Mai ales dacă sunt dezvoltări din fonduri europene, autorizaţia de mediu este absolut obligatorie. Aceste reguli nu se aplică în toate ţările Uniunii Europene, în toate statele membre, dar noile reguli vor fi general valabile pentru toţi. Nu suntem în aceste negocieri, în niciun caz, mai catolici decât Papa, suntem, probabil, ultima ţară care va lupta până în ultima secundă în ideea ridicării acestor plafoane cât mai sus, astfel încât să fie câţi mai puţini fermieri afectaţi în România de aceste noi reguli, noi schimbări (…) Până acum, împreună cu reprezentanţa României la Bruxelles, am dus bine discuţiile, negocierile, împreună cu MAE şi suntem pe o traiectorie bună, să vedem cum se va finaliza toată disputa la Bruxelles”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor şi-a exprimat speranţa că la nivelul Uniunii Europene va putea fi găsit „acel echilibru prin care să putem să mâncam în continuare sănătos” fără a afecta mediul înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel