Mai puțini beneficiari de pensie socială după recalculare. Creșteri de pensii și cu 3.000 de lei

Începând cu septembrie 2024, milioane de pensionari din România beneficiază de o majorare a pensiilor, în medie cu 600 de lei, în urma recalculării acestora, conform noii legi promovate de PSD și implementată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Mărirea veniturilor ca urmare a recalculării a dus la scăderea numărului pensionarilor beneficiari de indemnizație socială. Conform datelor oficiale, recalcularea pensiilor a dus la creșteri semnificative pentru aproximativ 3,8 milioane de pensionari. Aceștia beneficiază acum de o pensie medie crescută cu 622 de lei, ajungând, în luna septembrie, la o valoare medie de 2.761 de lei în septembrie 2024, comparativ cu 2.250 de lei în luna iulie.

Mai puțini pensionari cu indemnizații sociale

Una dintre cele mai notabile schimbări aduse de această lege este reducerea numărului de pensionari care depind de indemnizația socială. Înainte de recalculare, 1.044.668 de pensionari beneficiau de această indemnizație în valoarea de 1.281 lei. După aplicarea noii legi, numărul acestora a scăzut la 953.776, adică cu aproximativ 100.000.

Aplicarea principiului contributivității din noua lege arată o îmbunătățire a modului de calcul al veniturilor, dar și faptul că existau români care aveau stagiul de cotizare în baza unor legi defectuoase, deseori oferind un nivel al pensiei mai mic decât ar fi avut dreptul legal. Spre exemplu, nivelul veniturilor erau similare unei persoane care fie nu a muncit, fie nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Aceste ajustări oferă un sprijin economic mai consistent pentru pensionari și reduc presiunea asupra bugetului de stat, prin creșterea proporției pensionarilor care primesc pensii bazate pe contributivitate.

Creșteri de pensii și cu 3.000 de lei

În urma recalculării, pensiile a 1,96 milioane de români s-au majorat cu până la 500 de lei, în timp ce peste un milion de pensionari vor avea venituri mai mari cu sume cuprinse între 501 lei și 1.000 de lei. De asemenea, în baza noii formule de calcul, există peste 720.000 de persoane care vor avea pensii mai mari cu sume de până la 2.000 de lei, în timp ce pentru 83.000 de pensionari venitul a crescut între 2.001 lei și 3.000 de lei. Pentru 7.600 de pensionari, recalcularea a însemnat venituri mai mari cu peste 3.000 de lei.

Peste 82% dintre pensionari au beneficiat de majorarea pensiilor, proces care a arătat cât de multe inechități existau în sistemul de pensii până acum. De asemenea, se asigură o mai bună aliniere a pensiilor la nevoile reale ale beneficiarilor.

Nicio pensie nu scade

Chiar dacă există câteva sute de persoane care nu au beneficiat de majorări în urma recalculării, important de menționat este că acești pensionari vor rămâne cu pensia actuală în plată. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel