Profesorul Mircea Coşea a analizat, pentru cititorii DC News, situaţia economică a ţării în contextul actualei crize politice şi a vorbit despre salarii, pensii, despre problemele care ar putea apărea în perioada următoare.
- Pentru pensii şi salarii există întotdeauna bani. Afirmaţia că nu sunt bani ţine de un limbaj electoral. Bani sunt întotdeauna, sursa banilor este în discuţie. Pensiile şi salariile se vor plăti întotdeauna, în anii electorali ele se vor plăti la nivelul stabilit, sursa poate să fie diversă. În momentul de faţă cred că cea mai importantă sursă este, în primul rând, împrumutul pe care orice guvern o să-l facă, fie că e un guvern nou, fie că e guvern vechi.
Pentru că, pentru acest an nu mai este timp pentru reglementarea a două direcţii de la care se puteau lua bani: prima era creşterea masei salariale şi deci o intrare mai serioasă la buget prin investiţii de mare amploare – lucru care nu s-a făcut, iar al doilea element care trebuia să fie luat în considerare era o anumită reglementare a creşterii pensiilor. Pensiile trebuie să crească neapărat, este o chestiune vitală, pentru că nu putem ţine populaţia României în sărăcie în raport cu parametrii europeni, dar sunt salturi prea mari. O anumită temporizare poate ar fi necesară.
- Pentru perioada imediată, da. Pentru perioada ulterioară, peste un an, mai ales spre sfârşitul anului 2020 problemele pot fi complicate pentru că, din calculele şi analizele pe care le fac eu, România va avea o problemă economică complicată spre sfârşitul trimestrului unu, 2020, când vom începe să simţim efectele nu ale crizei mondiale – pentru că nu va fi o criză – ci ale războaielor comerciale dintre SUA şi China, SUA şi Europa. Noi suntem producători în contagiune, producem doar pentru câteva pieţe, mai ales că exportăm produse auto, iar dacă aceste pieţe vor avea de suferit, vom suferi şi noi imediat. Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă BREXIT-ul se va desfăşura în condiţii dure, înseamnă că exportul nostru de maşini de la Craiova va scădea cu 20% imediat.
Din calculele pe care le-au făcut alţii, nu eu, dar gândiţi-vă ce efecte va avea. Deci mijlocul anului 2020, după părerea mea, este dificil. La acea dată va trebui să existe un guvern care să aibă, pe lângă o analiză economică foarte competentă, şi o anumită abilitate de negociere politică pentru că pot apărea anumite probleme economice, sociale, dacă nu se respectă programul de creştere a salariilor şi pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu