Maia Morgenstern a vorbit la interviurile DC News despre regizorii cu care a lucrat de-a lungul vremii.
"Am avut șansa, privilegiul să lucrez cu regizori creatori de teatru, creatori de artă foarte diferiți. Am să dau doar un exemplu: am avut privilegiul, șansa vieții să lucrez cu maestrul Lucian Pintilie. Felul în care și-a dorit să lucreze, să filmeze, să rostesc vorbele... cu cronometrul, fix 30 de secunde. Asta era estetica filmului. O avalanșă de vorbe, de trăiri, de stări, de emoție etc. Apoi am lucrat cu Theo Angelopoulos pentru care timpul avea consistența mierii. Este vorba despre un anumit tip al esteticii, un anumit fel de a face discursul artistic", a zis Maia Morgenstern la interviurile DC News.
Iată răspunsul:
VEZI AICI interviul integral
Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D'ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.
Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.
După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News