În acest sfârșit de săptămână iubitorii filmelor de lung și scurtmetraj sunt așteptați la cea de-a 9-a ediție a Chitila Film Fest. Și în acest an, cinefilii se vor delecta cu peste 10 ore de proiecții în aer liber, pe 17 și 18 august, în Parcul Dendrologic din Chitila.
În prima zi de festival, începând cu orele 19:30, vor fi proiectate filmele de scurtmetraj înscrise în concursul CFF 2019, dar și filmul românesc "Scurt tratat de mântuire a sufletului", în regia veteranului rezgizor Nicolae Mărginean. Filmul adună două dintre preocupările majore ale regizorului: trecutul comunist al României și credința ortodoxă, iar din distribuție fac parte actorii Ioan Andrei Ionescu, Remus Mărginean, Maria Ploae, Valentin Uritescu, Cornelia Bloos, Alexandru Georgescu, Mioara Ifrim, Anca Sigartău și alții.
În cea de-a doua seară, începând cu orele 17:30, înaintea Galei de Premiere, organizatorii au pregătit publicului o surpriză de mari proporții: actrița Maia Morgenstern vine în premieră la Chitila Film Fest cu proiectul "Cartierul - destinație de vacanță" ce va fi tot o premieră în lumea teatrului, pentru a oferi o oază de cultură și bună dispoziție atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici. Spectacolul muzical este conceput ca unul interactiv, copiii din public vor interacționa cu actorii Teatrului Evreiesc de Stat, cu muzicienii Orchestrei TES, dar și cu actorii, oferind astfel, sub semnul jocului și al dezvoltării personale prin povești, oportunitatea învățării de cântece și poezii, dar și familiarizarea cu instrumentele muzicale.
"E un program de jocuri și cântece, cu multă gingășie și veselie, menit să stârnească curiozitatea noilor generații referitor la jocuri, cântece, poezii, spre melancolia părinților, bunicilor, a generației ce are acum în jur de 60 de ani. Sunt jocuri le copilăriei mele ce ne antrenează pe toți să fim împreună și să participăm la bucuria de a fi împreună. "Cartierul - destinație de vacanță" se adresează tuturor și celor mici și celor mari, iar acesta reprezentație este prima dintr-un șir lung de astfel de spectacole muzicale", a spus Maia Morgenstern pentru organizatori.
Îndrăgita actriță Maia Morgenstern este un reper în lumea teatrului și filmului românesc, notorietatea sa depășind granițele țării. Printre rolurile notabile pe scena se numără Lola Lola din "Îngerul albastru" (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în "Park Your Car in Harvard Yard". Marea doamnă a filmului și teatrului românesc este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele "Balanța", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patimile lui Hristos" ș.a.
În încheierea festivalului, iubitorii de film vor putea urmări două capodopere ale filmului românesc postdecembrist – "Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii" și "Chuck Norris vs comunism". Filmul "Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii", realizat de regizorul român Cătălin Mitulescu, tratează destinul unei mici comunități din preajma Bucureștilor în pragul Revoluției din 1989. Bucurându-se de mare succes atât în țară, cât și în străinătate, filmul a deschis ediția a 59-a a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (unde actrița Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare feminină pentru secțiunea "Un certain regard").
Regizat de Ilinca Călugăreanu, filmul "Chuck Norris vs comunism" prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Irina Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 5000 de filme străine în România comunistă.
Preșdintele juriului CFF este, ca în fiecare an, criticul de film Irina Margareta Nistor, care împreună cu regizorul Cătălin Apostol și actorul Vasile Calofir, vor desemna câștigătorii celor 2 secțiuni competiționale - scurtmetraje documentare și scurtmetraje de ficțiune.
SECȚIUNEA DOCUMENTARE:
NEA NICU FIERARU, regia Cezar Firicel, Universitatea Hyperion;
RADIOGRAFIA, regia Mitoș Micleușanu, producător independent;
SYNTHETICA FINAL, regia Anca Toma, Universitatea Hyperion;
CUTEZĂTORII, regia Tudor Botezatu
ROM NI CARE AU SCHIMBAT LUMEA, Alina Amza, SRTV;
INGER PE FRONT - Regina Maria.
SECȚIUNEA SCURT METRAJ DE FICȚIUNE:
MISS SUENO, regia Radu Potcoavă, producători Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Robert Fița (We are Basca);
AFGANISTANII, regia Adrian Silișteanu, producător Domestic Film
PORTRET BRUNO, regia Theodor Funie, producător Universitatea de Film Hyperion;
GRANIȚE, regia Andra Chiriac, producător producător Daniel Mitulescu (Strada Film);
IEDERA, regia Sarra Tsorakidis, producător Daniel Mitulescu (Papillon Film).
Chitila Film Fest este organizat de Sprint Media, în colaborare cu Fundația Pro Chitila și cu sprijinul Primăriei Chitila. Scopul festivalului este acela de a încuraja curentele cinematografice nou apărute, dând credit noii generații de cineaști români. De apropae un deceniu, CFF și-a câștigat un loc binemeritat în peisajul festivalurilor de film autohton, având, însă, o identitate aparte prin complexitatea programelor, prin organizare și, mai ales, prin atmosfera unică - filme în aer liber pe malul lacului Chitila, la apus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News