Maia Sandu: Cei ce ne-au spus, cu arma la tâmplă, că vorbim ”moldoveneasca”, nu româna, au făcut-o pentru a ne subjuga și certa între noi

Maia Sandu, președintele Republici Moldova, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat în fața Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” despre cum a fost asuprită limba română de către ocupanții sovietici și cum, astăzi, minoritățile naționale trebuie încurajate să o învețe, conform Deschide.

„În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta. Până în 1989, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească scriam în alfabet chirilic, iar utilizarea alfabetului latin era considerată o încălcare a legii. Literatura românească era interzisă. Să citești o poezie în limba română era o infracțiune!“, a spus Maia Sandu.

„Au făcut-o pentru a ne subjuga“

Maia Sandu este de părere că sovieticii au vrut să dezbine românii de pe malurile Prutului prin introducerea sintagmei limba ”moldoveneasca”.

„Cei care ne-au spus, cu arma la tâmplă, că noi vorbim ”moldoveneasca”, nu româna, au făcut-o pentru a ne subjuga și certa între noi, pentru a ne șterge identitatea. Moldovenii însă își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat“, a mai precizat președintele de peste Prut.

Maia Sandu: Alături de alți 27 de milioane de oameni, cetățenii din Republica Moldova vorbesc limba română

Anul acesta, Maia Sandu a promulgat legea care a înlocuit așa-zisa limbă ”moldovenească” cu limba română.

„Prin această lege am îndeplinit cerința celor aproape 1 milion de moldoveni din 1989, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență a Republicii Moldova. Să respectăm limbile minorităților naționale și să-i ajutăm să învețe limba română. Aproape 10 mii de persoane s-au înscris deja la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Nu există popoare inferioare sau superioare, nu există limbi inferioare sau superioare, cum au vrut să ne facă să credem ani la rând.

Alături de alți peste 27 de milioane de oameni de pe glob, în R. Moldova vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum - voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră” a conchis șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel