Maia Sandu cere grăbirea procesului de aderare a R.Moldova și a Ucrainei la UE: Chestiune vitală pentru supraviețuire

Foto: Președinția Republicii Moldova
Foto: Președinția Republicii Moldova

Reuters: Maia Sandu a îndemnat Uniunea Europeană să acționeze prompt și să rămână unită în privința eforturilor Moldovei și Ucrainei .

Maia Sandu a fost, recent, într-o vizită oficială în Ucraina, la Kiev, unde a purtat discuții și cu Volodimir Zelenski. Vizita a dorit să marcheze zece ani de la începutul mișcării Euromaidan, care a deschis drumul european al Ucrainei.

"În aceste vremuri urgente, marcate de război și incertitudine, este vital să accelerăm procesele. Viteza și unitatea nu sunt doar alegeri strategice, ci o chestiune vitală pentru supraviețuire și pentru revenirea la stabilitatea europeană", a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Pe 14 decembrie se va hotărî în cadrul Comisiei Europene dacă R. Moldova și Ucraina vor începe sau nu negocierile oficiale pentru aderarea în Uniunea Europeană. Cele două state sunt nevoite să îndeplinească mai multe condiții legate de administrația internă, justiție și economie, iar în urma acestora se va decide dacă pot trece la următorul pas.

Vezi și: Semnale mixte în privința Transnistriei din partea UE. Se cere R.Moldova abrogarea actului ce incriminează actele de separatism

Recent, potrivit unui raport european din data de opt noiembrie, Republica Moldova trebuie să abroge un articol din Codul penal prin care este incriminat separatismul, o lege ce a intrat în funcțiune după ce Rusia nu a mai garantat Transnistria ca parte din teritoriul Republicii Moldova.

„Adoptarea amendamentelor la Codul Penal care criminalizează "separatismul" ar putea avea un impact negativ asupra libertății de exprimare și asociere, drepturilor minorităților naționale și nediscriminării, precum și asupra dinamicii soluționării conflictului transnistrean.”, fapt ce a născut mai multe controverse la nivel european, iar pentru a putea ajunge la „masă” cu liderii UE, Republica Moldova va trebui să modifice actul normativ în cauză.

Vezi și: Republica Moldova și Ucraina, verde la negocierile de aderare la UE? Ce spune europarlamentarul Victor Negrescu

Ba mai mult, europarlamentarul Victor Negrescu ne-a spus, cu puțin timp în urmă, că Republica Moldova ar putea primi „verde” la începerea negocierilor. În cele din urmă, decizia aparține în totalitate Comisiei Europene.

„Uniunea Europeană s-a angajat să analizeze gradul de implementare al reformelor acestor țări până la finalul anului acesta. Raportul de progres va fi prezentat de Comisia Europeană. Aș putea spune că e un calendar predictibil, dar ce vor decide liderii europeni momentan nu știm. Sunt mai multe lucruri ce trebuie luate în considerare. Dar, eu tind să cred, din informațiile pe care le am exclusiv de la nivelul Comisiei Europene, că Executivul european va prezenta în cazul Republicii Moldova o perspectivă pozitivă. Vor transmite un raport care arată că Republica Moldova este pe un drum bun, dar și că ar trebui sprijinită în drumul său.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel