Președintele Republicii Moldova a condamnat declarațiile generalilor ruși cu privire la Transnistria.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat drept „iresponsabile și îngrijorătoare” declarațiile venite de la Moscova privind o intervenție în Transnistria.
„Atacurile din regiunea transnistreană sunt îngrijorătoare. Analizele noastră arată că aceste incidente au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii. În același timp, noi am auzit amenințări de la generali ruși despre intenția lor de a ajunge în Transnistria. Evident că sunt declarații iresponsabile în îngrijorătoare”, a declarat Maia Sandu la conferința de presă susținută împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel.
Șefa statului a adăugat că autoritățile de la Chișinău încearcă să descurajeze astfel de incidente.
„Forțele de ordine își fac lucrul pe malul drept. Nu pot să ajungă pe malul stâng, dar chiar și așa încercăm să facem tot ce putem pentru a descuraja asemenea incidente și intenții de destabilizare a situației din RM, indiferent dacă vorbim de malul drept sau malul stâng al Nistrului”, a menționat Maia Sandu.
CITEȘTE ȘI - UE ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru Republica Moldova
Socialiștii din Republica Moldova au atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost interzisă panglica Sfântului Gheorghe. Deputații BCS au depus o sesizare la Înalta Curte. Ei solicită și suspendarea acțiunii legii.
În opinia socialiștilor, prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele.
Totodată, potrivit BCS, documentul încalcă dreptul la libera exprimare și la opinie.
Legea pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost adoptată în lectura a doua în data de 7 aprilie curent, conform Publika (citește mai mult AICI).
VEZI ȘI - Transnistria a doborât o dronă care viza atacarea unor antene radio / FOTO
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea referitoare la legalizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia. Asta după ce pe 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat pentru legalizarea așa zisului simbol al victoriei în cel de al Doilea Război Mondial, se menționează pe pagina web a Comitetului executiv (guvernului) al autonomiei, conform gagauzia.md.
Legea presupune că pe teritoriul autonomiei găgăuze se permite ”Confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sf. Gheorghe, dar și a drapelelor roșii care simbolizează victoria în ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
De asemenea, legea presupune și un șir de evenimente menite să păstreze memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, dar și să dezvolte educația patriotică a tinerei generații (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News