Maia Sandu îi cheamă pe moldoveni la referendum

FOTO: captura video Facebook @Maia Sandu
FOTO: captura video Facebook @Maia Sandu

În doar câteva luni Republica Moldova va mai trece de un pas uriaș în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, moldovenii vor putea vota și pentru modificarea Constituției, printr-un referendum.

 

În data de 20 octombrie moldovenii sunt chemați la urne. Pe lângă alegerea noului președinte, cetățenii vor decide cu DA sau NU dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Maia Sandu speră la un al doilea mandat, dar într-o recentă adresă către urmăritorii săi de pe rețelele de socializare, aceasta pare să pună cursa pentru președinție pe plan secundar. Sandu îi îndeamnă pe moldoveni să iasă la vot pentru referendumul din această toamnă, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu aderarea la Uniunea Europeană. Pentru a se îndeplini cvorumul pentru validitatea referendumului sunt necesari peste un milion de cetățeni moldoveni cu drept de vot.

„Pe 20 octombrie poporul își va spune cuvântul la referendumul care va introduce în constituție obiectul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nimeni nu este mai puternic decât poporul. Nici minciuna, nici propaganda agresivă, nici grupările criminale plătite cu bani murdari din afara țării. Dragi cetățeni, referendumul nu este al meu, nu este pentru mine. Referendumul este pentru toți oamenii acestei țări. Fiecare dintre voi, noi, cu toții, spunem ce credem pe 20 octombrie, spunem încotro vrem să mergem. Indiferent dacă susțineți aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sau nu o susțineți, mergeți la refrendum. Dacă refuzați să mergeți la vot, este ca și cum ați spune că nu vă pasă ce se întâmplă cu Moldova, cu familia voastră, cu viața voastră. Și eu știu că vă pasă! Decizia de a iniția referendum vine tocmai din convingerea că poporul trebuie să își decidă soarta. Nu îi lăsați pe alții să decidă pentru voi. Nu lăsați vecinul să hotărască pentru voi.”, a declarat Sandu. 

În cazul în care majoritatea va opta pentru răspunsul negativ amendării constituționale, procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană nu va fi blocat, ci doar încetinit cu câțiva ani, până când se va putea organiza un nou refrendum pe aceeași temă. 

Un sondaj realizat în anul precedent de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene arată că moldoveni susțin evoluția europeană a statului lor și aderarea la UE în proprție de 59,2%. Un alt sondaj realizat de aceeași instituție prevede o prezentă de peste 66% la urnele de vot pentru referendumul menționat anterior. „Totodată, 53,9% dintre respondenți au menționat Uniunea Europeană drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova, urmată de Federația Rusă cu 21% și SUA cu 20,9%.”, menționează același sondaj. Uniunea Europeană pare astfel să își mențină o notorietate favorabilă în rândul moldovenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel